Порои заляха Берковица и села в Монтанско, потопиха улици в Бургас

Преля язовир Добри дол край Първомай

Тежка е ситуацията в Северозападна България заради проливните дъждове, които паднаха през последното денонощие. Бедствено положение е обявено в общините Берковица и Горно Дамяново, частично бедствено положение е обявено в Монтанско. Пороите са причинили щети и в Южна България – язовир Добри дол края Първомай преля, което наложи евакуацията на хора.

В петък сутринта значителни части от град Берковица осъмнаха залети от придошлите води на река Берковска. Според кмета Димитрина Каменова причината за наводнението не е лошото състояние на речното корито, а огромните количества дъжд, които са паднали в планината. Над Берковица се изляха 50 литра на кв. м., но в Стара планина са паднали над 100 литра на кв.м. "Цялата тази вода се е стекла към града", обясни кметът. Приливната вълна е достигнала 2 метра, но за щастие няма пострадали хора.

70 къщи са отцепени от придошлите води и няма как да се стигне до тях. От четвъртък вечерта досега 12 души са потърсили евакуация, но нито един не е пожелал да остане в местата, осигурени от общината. Осигурени са хляб и вода за хората, които не могат да излязат от домовете си, съобщават от кризисния щаб.

Има засегнати и обществени сгради. От община Берковица посочват, че са наводнени районите около кварталите Беговица и Заряница. Поради аварирал трафопост Заряница е останал без ток през нощта. В града очакват допълнителна тежка техника, която да се включи в почистването.

Водите на река Берковска са затлачили един от мостовете и създават проблеми още от четвъртък следобед. Парапетите на много мостове са избити от водата, която е изключително бурна. Цяла нощ полицаи са дежурили около мостовете и не са позволявали на хората да преминава през тях.

Наводнени къщи в няколко села около Монтана

Тежка е ситуацията и в района на Монтана. Има наводнени къщи в селата Говежда, Дълги дел, Меляне и Гаврил Геново заради преливането на приток на река Огоста. В областното управление на пожарната служба се е обадил наблюдател от селото, който, плачейки, съобщил, че положението е изключително тежко.

Досега е направена евакуация на жители от ниските части на селата Говежда, Меляне и Гаврил Геново. Поради заливане на пътното платно след с. Меляне за няколко часа без достъп са били 6 села от общината.

"Все още вали и имаме 10 села без ток", каза кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров, цитиран от агенция "Фокус".

Досега едно село е с откъснат довеждащ водопровод, седем села са останали без връзка със света заради пропаднало шосе, има 4-5 разрушени моста, паднали са електрически стълбове. Тежко пострадали хора няма. В останалите общини от областта обстановката е нормална. За язовир "Огоста" няма опасност от преливане, защото е осигурен достатъчно свободен обем.

Пороите в Северозападна България доведоха до проблеми и с придвижването по републиканската пътна мрежа. По магистрала ”Хемус" в посока София - Варна са наводнени бензиностанции. Пороен дъжд и мъгла в продължение на километри има в района на Ботевград и Етрополе. Върху пътното платно на магистралата има много участъци, залети от вода. Видимостта при тунел ”Витиня" бе ограничена до 20 метра в петък сутринта.

Язовир преля в Южна България

По същото време язовир Добри дол в община Първомай преля от обилните дъждове през нощта. Това е наложило да се евакуират 80 души от село Добри дол. Падналият дъжд е бил 108 литра на квадратен метър. Няма данни за пострадали хора. Наводнени са дворове и къщи и се работи по отводняването им.

Според кмета на Първомай Ангел Папазов, язовирът е прелял в резултат на голямото количество дъжд в района на Чирпан, където за два часа се изсипали 108 литра на кв. м.

Пожарникари отводняват къщи и дворове и в Сливенско. На 12 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи в сливенското село Тополчане са се отзовали от пожарната в Сливен.

В четвъртък вечерта е получен сигнал за наводнени къщи и в котленското село Тича. Придошлите води на река Голяма Камчия са залели и наводнили част от къщите на ромската махала в селото. Отводнени са пет къщи и дворни места.

Едночасов порой наводни улиците на Бургас и "удави" пътя за Созопол

Пороен дъжд в ранния следобед в петък заля улици в Бургас, парализира движението в града и затвори за часове пътя Бургас - Созопол в района "Росенец". Образувала се бе двуметрова водна преграда и на четирите ленти от главния път, Движението в двете посоки бе блокирано, като се образува дълга автомобилна колона от и за Бургас.

Бурният вятър и поройният дъжд блокираха петдесетина туристи на остров Света Анастасия. Те не можаха да се приберат с редовния курс на катамарана, който ги докара до острова, и трябваше да изчакат да стихне бурята, за да бъдат извозени с кораб на общината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?