Поройни дъждове наложиха евакуацията на хиляди жители в Япония

Поройни дъждове наложиха евакуацията на хиляди жители в Япония

Япония разпореди евакуацията на хиляди жители от околностите на древната ѝ столица Киото заради поройни дъждове в западните райони, при които загина един човек, предаде Ройтерс.


Около 160 000 души бяха посъветвани да се евакуират, след като метеоролозите предупредиха, че валежите, които те определиха като "исторически", може да продължат до края на седмицата.


"Необходима е сериозна предпазливост", каза на пресконференция представител на Японската метеорологична служба и предупреди за възможни свлачища и силни ветрове.


Японската радиотелевизионна корпорация съобщи, че строителен работник е загинал в западната префектура Хього, след като е бил засмукан в канализационна тръба, а двама човека са били ранени при опит да го спасят.


Заповеди за евакуация са били издадени за част от околностите на Киото, а според агенция Киодо са били засегнати около 16 000 човека. По телевизията бяха излъчени кадри, показващи придошлите води на река Камо в центъра на града.


Пороите бяха предизвикани от нахлуване на влажен въздух от юг и тайфун тази седмица.


В някои части на остров Шикоку бяха измерени валежи от около 457 милиметра през последните два дни, а в следващите 24 часа има прогноза за още 400 милиметра в някои райони.

Споделяне

Още от Свят