Поройни дъждове се изляха в Североизточна България

Снимка: БГНЕС

Валежите в Североизточна България се очаква да достигнат 50 литра на квадратен метър в първите дни на октомври, предупреждават метеоролозите. Ще продължи да духа и силен вятър.

Оранжев код към момента е обявен за областите Варна, Добрич, Русе, Търговище, Шумен, Силистра и Разград. Оперативното звено за предотвратяване на опасности от наводнения е приведено в повишена готовност. Разпоредено е всички кметове в застрашените райони трябва да осигурят отводняването на улиците, както и да се осигури и свободен обем в язовирите, информираха за взетите мерки от Министерството на околната среда и водите.

С наводнени улици, паднали дървета и тежки клони осъмна Варна в първия ден от октомври. По данни на регионалния филиал на Националния институт по метеорология и хидрология количеството дъжд, паднало в града през нощта, е 25 литра на квадратен метър.

Силният дъжд в комбинация със силния вятър предизвикаха задръствания по основните булеварди в морската столица. Пострадали няма, но са засегнати автомобили.

Пристанище "Варна" остава изцяло затворено за плавателни средства заради силния вятър, който пречи на маневрите в залива. На Морската гара силните пориви образуваха огромни вълни, които прехвърлят вълнолома.

Истински потоп настана и над Златни пясъци, където 5 бала вълни удавиха плажа и изпочупиха съоръжения на пясъчната ивица. Заведенията по плажа на Златните са оцелели, но силно наводнени. Тепърва ще се изчисляват нанесените материални щети.

Всички канали на пристанище Варна са затворени за маневриране на кораби. Ограничението е въведено заради силен вятър с пориви от 7-12 м/сек. Вълнението на морето в района на пристанището е 4 бала, а температурата на въздуха – 20 градуса.

Наводнени са помещения на Държавния архив в Добрич. През последното денонощие екипите на пожарната там са получили и още един сигнал за отводняване – на частен дом в града.

В силистренското село Кайнарджа четирийсетметрова стена на отводнителен канал се е срутила заради обилните валежи през последните денонощия.

Това не са единствените имуществени щети, нанесени в региона от наводненията. В същото село е срутен и един комин на къща, много дворове са наводнени. Прокапал е покривът на основното училище в село Голеш. Проблеми с покривите на частни и обществени сгради има и в другите общини на Силистренска област.

Валежите в Силистренско надхвърлят два пъти месечната норма за септември. По изчисления на метеорологичната обсерватория в Силистра падналият дъжд е бил 122 литра на квадратен метър само през последните две денонощия от месеца.

Според метеоролозите Североизточна България продължава да бъде изложена на най-голям риск от значителни валежи и в началото на този месец. Там валежите ще продължат и в сряда, вече по-слаби, но ще остане ветровито.

От поройни валежи не е засегната само Североизточна България. Около 12 къщи са наводнени в Симитли след обилния дъжд, който се изсипа през нощта срещу вторник. Нивото на река Струма леко се е повишило, но не е опасно към момента, успокояват хидролозите.

Експерти от комисията по бедствията и авариите са направили оглед и на свлачището над квартал "Ораново" в Симитли. Засега то не се е активизирало, но остава опасно, по мнението на местните, включително и на кмета Апостол Апостолов.

"За щастие от Министерството на регионалното развитие най-после взеха на сериозно проблема. Поискаха виза на опасния участък, за да заснемат точните му размери и след това да направят задание за проектиране, което, според зам.-кмета на Симитли, ще отнеме около 2-3 месеца, но според мен – 2-3 години", обясни Апостолов. По негови изчисления, за да бъде окончателно укрепено свлачището, са необходими около 8-10 млн. лв., а целият бюджет на община Симитли е 8 милиона лева.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?