Порошенко - спасителят на Украйна

Порошенко - спасителят на Украйна

Шоколадов магнат, министър, опозиционен водач - новият лидер на Украйна Петро Порошенко е присъствал в политическия и икономическия живот на страната в множество различни роли, а в различни периоди е свързван с различни политически движения, включително с партията на сваления при протестите негов предшественик Виктор Янукович, но ролята , която пое, полагайки президентска клетва, е най-сериозната досега: на спасител на Украйна.

 

Порошенко пое кормилото на властта във вероятно най-критичния момент в 23-годишната история на независима Украйна. Антиправителствените протести принудиха през февруари
предишния президент Виктор Янукович да избяга от страната, след това Русия анексира Крим, а сега проруски бунтовници водят сепаратистка борба срещу правителствените сили в Източна Украйна.

 

В добавка на това той трябва да стабилизира разклатената икономика и да възстанови доверието в ръководството на страната, тъй като много украинци, особено на изток, гледат на правителството с подозрение и дори открита враждебност.

 

А накрая, но не и по значение - Порошенко трябва някак да установи наново работещи отношения с Русия - съседът колос, с който споделят дълбоки културни, исторически, езикови и икономически връзки.

 

Имайки предвид тези сериозни предизвикателства, украинците от всички точки на страната, както и голяма част от международната аудитория, слушаше с изострено внимание първата президентска реч на Порошенко.

 

Тя съдържаше доста пасажи, които се харесаха на поддръжниците на февруарската революция и украинското единство, ако се съди по въодушевлението и одобрението, с които бяха посрещнати.

 

"Русия окупира Крим, който беше, е и ще бъде украински", беше едно от най-аплодираните му изказвания.

 

"Това казах и на /руския/ президент /Владимир/ Путин вчера в Нормандия", добави той.

 

Множеството приветства също предизвикателните думи, които новият президент отправи към проруските сапаратисти, цитирайки евангелието на апостол Матей в леко видоизменен контекст, че "който вади нож, от нож умира".

 

В крайна сметка обаче Порошенко трябва да убеди не поддръжниците, а опонентите си и онези украинци, които се колебаят чия страна да вземат.

 

Докато сепаратистите са категорично против Киев да затвърди правомощията си в източната част на страната, големи групи от населението подлежат на убеждаване, че Порошенко ще отстоява на дело интересите им.

 

Порошенко "подбра правилните думи в опит да очертае стратегическата насока, от която Украйна така отчаяно се нуждае", отбеляза в оценката си анализаторът от Полския институт
по международни отношения Евген Воробьов.

Още е твърде рано да се каже дали приведените от новия президент аргументи са убедителни. Неговите обещания, изречени не на друг, а на руски език, засегнаха въпроси, които стоят в ядрото на политическата криза в Украйна: повече инвестиции в Източна Украйна, тамошното население да има право "да запази собственото си виждане за историческа памет", с други думи казано - право на по-положително отношение към съветския период, на "свободно ползване на руски език" и на децентрализация.


Много жители на Източна Украйна обаче искат още по-самостоятелна форма на управление - не децентрализация, а федерализация. Те настояват също не за по-широко ползване на
руски език, а за обявяването му за втори държавен език.

 

Порошенко казва, че и двете искания нямат перспектива.В добавка той обеща да подпише епохално икономическо споразумение с ЕС "възможно най-скоро", изтъквайки, че крайната
цел на Украйна е да стане пълноправен член на Евросъюза.

 

За много хора в Източна Украйна, които вместо това желаят по-близки икономически и политически връзки с Русия, това може да се окаже истинско проклятие.

 

Идните дни ще покажат добре или зле са приели украинските сепаратистки области първите жестове на Порошенко. Ще стане по-ясно също каква е реакцията на Москва.

 

Първата среща между украинския лидер и руския му колега Владимир Путин се състоя по време на честването във Франция на годишнината от десанта в Нормандия на 6 юни. Путин каза, че "приветства позицията на Порошенко", а на другия ден даде нареждания да се засили контрола по руската граница с Украйна, за да се предотврати възможността за незаконното ѝ преминаване.

 

Предстои да видим дали тези първи стъпки са нещо, на което може да се възлагат надежди и дали Порошенко може да запази страната, която бе избран да оглави в този решаващ момент.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят