Порошенко избра Ротшилд за продажбата на активите си

Президентът на Украйна Петро Порошенко е избрал инвестиционната компания Ротшилд (Rothschild) за продажбата на активите си, чиято подготовка ще започне идната седмица, съобщиха руски медии.

Инвестиционната група е собственост на едноименната банкова династия, създадена още в средата на 18-и век. "Днес получихме много добри новини и се радваме, че сме избрани за тази важна операция. Нашата компания е един от водещите световни консултанти при сливанията и поглъщания", заяви изпълнителният директор и съпрезидент на компанията Джовани Салвети, цитиран от радио "Свободна Украйна".

Украинският партньор на Ротшилд в тази операция ще бъде Инвестиционий капитал Украйна

Състоянието на Петро Порошенко се оценява на 1,3 милиарда долара. Според данни на американското сп. "Форбс" от 1 юни 2014 година президентът на Украйна е на седмо място в списъка на най-богатите хора в страната. Порошенко държи 100 процента от акциите на многоотрасловия холдинг Прайм есетс кепитал (Прайм эссетс кэпитал), който бе създаден след реорганизацията на предприятията на Порошенко през 2006 година.

Основен актив в тях е корпорация Рошен (Roshen), която е сред 20-те най-големи производители на шоколадени изделия в света. Порошенко владее напълно или частично предприятия във финансовия и промишлен сектор. Сред тях са международната инвестиционна банка, киевският завод Ленинская кузница, песковският стъкларски завод, акумулаторният завод Енергоавтоматика в Днепропетровск.

Аграрният холдинг Укрпроминвест-агро обединява компаниите Группа агропродинвест, Днепроагролан, Мас-агро и Инванковци. Порошенко произвежда и нишесте в Днепропетровск.

Медийният бизнес на Порошенко включва украинския 5-и канал, телекомпанията ТРТ и няколко радиостанции.

Споделяне

Още от Свят