Порошенко: Комунизмът трябва "да бъде изветрян от главите" на хората

Порошенко: Комунизмът трябва "да бъде изветрян от главите" на хората

Комунизмът трябва "да бъде изветрян от главите" на хората, заяви пред депутатите от Върховната рада украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Декомунизацията, казано направо, не значи само да се събарят паметници. Комунизмът трябва на първо място да се изветря от главите на хората. За жалост обаче виждам и в тази зала доста желаещи да грабнат левите лозунги от ръцете на покойната компартия", каза държавният глава.

На 15 май Порошенко подписа закони за "декомунизация" на Украйна, които осъждат комунистическия и националсоциалистическия режим в Украйна като тоталитарни и забраняват пропагандата на техни символи. Други закони от същия пакет регламентират достъпа до архиви на комунистическите репресивни органи, увековечаването на победата над нацизма, правния статут на борците за независимост на Украйна през 20-и век.

Президентът Порошенко потвърди в словото си, че никога няма да склони за федерализация на страната. "Децентрализацията няма нищо общо с федерализация. Украйна е била, е и ще бъде унитарна държава", заяви той пред депутатите.

Предстоящата децентрализация няма да засегне отбраната, сигурността, външната политика, борбата с корупцията, териториалната цялост на Украйна, отбеляза държавният лидер.

Той предупреди, че съществува "гигантска" заплаха да бъдат подновени в голям мащаб нападенията на проруските сепаратисти в Източна Украйна, където през последното денонощие са загинали най-малко 24 души, предаде Франс прес. Според президента, на украинска територия има над 9000 руски военнослужещи, съобщи Ройтерс.

Порошенко заяви, че предстои Киев отново да увеличи през 2016 г. бюджетните разходи за отбрана и сигурност, "колкото и да е трудно" това.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?