"Нормализиране на отношенията с Москва е възможно, само ако върне Крим"

Порошенко: Moже да прекратим примирието със сепаратистите

САЩ дадоха "часове" на Русия да вземе мерки за стабилизиране на Източна Украйна

ЕПА/БГНЕС

Нормализирането на отношенията между Киев и Москва е възможно само при връщането на Крим, заяви украинският президент Петро Порошенко.

 

Той каза пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, че според него Русия не подкрепя достатъчно неговия мирен план, до завършването на който не остава много.

 

"Необявената война продължава да бушува и в момента. Трябва да върнем наемниците, които пресичат руската граница", каза Порошенко.

 

По думите му мирният план "ще проработи само, ако Русия участва в играта. Досега, за съжаление, подкрепата на Москва не е достатъчна".

 

По-късно в четвъртък проруските сепаратисти се съгласиха да участват в петък в по-нататъшни мирни преговори за спиране на конфликта.

 

"Има споразумение за провеждане на кръг от консултации на 27 юни в Донецк", заяви Андрей Пургин от ръководството на самопровъзгласената Донецка народна република.

Порошенко потвърди, че току-що е научил за готовността на бунтовниците отново да се срещнат с т.нар. контактна група за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

 

Той обаче намекна, че обявеното от Киев прекратяване на огъня може да не бъде удължено след изтичането му утре, ако правителството не е доволно от резултатите от утрешните
преговори.


"Това е много важен ден: ако нашите условия за мирния план не бъдат приети, тогава ще вземем много важно решение", заяви Порошенко.

 

На този фон Съединените щати обявиха, че може да наложат нови санкции на Русия, която трябва в "следващите часове" да предприема действия за разоръжаване на сепаратистките групи в размирната Източна Украйна.

 

"Всички сме съгласни, че трябва да сме подготвени. Но нашето предпочитание е да не оставаме в режим на санкции. Бихме искали да видим сътрудничество между САЩ, Европа, Русия и украинците", каза държавният секретар Джон Кери след среща с френския си колега Лоран Фабиюс.

 

По-рано в телефонен разговор Барак Обама и италианският премиер Матео Ренци "постигнаха съгласие да наложат нови санкции на Русия, ако тя не успее да предприеме бързи мерки за намаляване на напрежението в Източна Украйна".

 

Двамата лидери "подчертаха необходимостта Русия да използва своето влияние върху сепаратистките групи, за да ги убеди да спазват примирието и да прекрати изпращането на оръжия и бойци през границата".

 

Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят възможните стъпки за налагане на санкции срещу Русия на срещата си в четвъртък и петък в Брюксел.

 

Москва се съгласи за среща във формата Русия-ЕС-Украйна на 11 юли, посветена на
споразумението за асоцииране между Брюксел и Киев, което ще бъде подписано в петък на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

 

Руското външно министерство съобщи, че "подобни срещи би трябвало да се организират преди подписването на толкова важни документи".

 

Киев обаче твърди, че проруските сепаратисти продължават военните действия, въпреки че приеха предложението за прекратяване на огъня до 27 юни, което е заложено в мирния план на президента Петро Порошенко.

 

В района на летището в украинския град Краматорск в Донецка област са избухнали няколко експлозии, съобщи ИТАР-ТАСС. Представител на "народното опълчение" съобщи, че взривовете са били общо пет.

 

Преди това интензивна стрелба и взривове са се чули откъм град Славянск, разположен на 10 километра от Краматорск.

 

През последните няколко дни обстановката в Краматорск бе спокойна и нямаше бойни действия.

 

Тази нощ терористи са обстреляли с миномет три пропускателни пункта на украинските сили в района на Славянск и Донецк, съобщи от своя страна украинската агенция УНН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят