Новият украински президент положи клетва на фона на нови сражения

Порошенко обеща единна Украйна и никакъв компромис за Крим

Амнистия за проруските сепаратисти, които не са "изцапани с кръв"

Порошенко обеща единна Украйна и никакъв компромис за Крим

Петро Порошенко положи клетва като президент на Украйна на тържествено заседание на украинския парламент и обеща да поддържа единството на страната и проевропейската ѝ ориентация, докато в източната част на страната продължиха сраженията между проруските сепаратисти и правителствените сили.

”Няма да има компромис с Русия за проевропейската позиция на Украйна и за статута на Кримския полуостров. Крим е и ще остане украинска територия”, заяви Порошенко, който спечели изборите на 25 май още на първия тур.

На церемонията присъстваха 56 чуждестранни делегации, сред които американският вицепрезидент Джо Байдън и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева представи България.

”Задължавам се с всички свои действия да защитавам суверенитета и независимостта на страната, да се грижа за благото на отечеството и благосъстоянието на украинския народ, да отстоявам правата и свободите на гражданите, да спазвам конституцията и законите, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички свои съотечетвеници и да повишавам авторитета на Украйна в света”, посочи Порошенко.

Той каза, че е готов веднага да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз и се стреми възможно най-бързо да стане пълноправен член на ЕС.

Порошенко, който вече обеща разчистване на страната от проруските сепаратисти, въпреки руския натиск за прекратяване на военната операция в Източна Украйна, в събота ги призова да свалят оръжие.

"Не искам война, не търся отмъщение. Искам мир и обединение на Украйна. Призовавам тези, които имат незаконно оръжие, да го оставят. В замяна, гарантирам на всички, че няма да им се търси отговорност, ако ръцете им не са изцапани с кръвта на украински военни".

Kъмрускоговорящите общности новият държавен глава се обърна на руски и им обеща правото да използват майчиния си език, както и децентрализация на властта.

Той заяви, че е готов на диалог с Русия и преди ден се срещна за кратко с президента Владимир Путин.

Очаква се следващата седмица Киев и Москва да започнат разговори за край на сраженията между сепаратистите и правителствените сили в Източна Украйна.

ЕС и НАТО потвърдиха подкрепата за Порошенко

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой увери Украйна в продължаващата подкрепа на ЕС.

”С участието си в церемонията по встъпване в длъжност на Петро Порошенко като президент на Украйна, която се провежда в Киев, искам още веднъж да уверя в това, че ЕС продължава да подкрепя Украйна и се придържа към своите ангажименти към нея”, каза Ромпой.

По думите му победата на Порошенко е свидетелство за решимостта на украинския народ да върне стабилността в своята страна и да преодолеят проблемите, с които се сблъсква.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че ръководството на Порошенко ще допринесе за стабилизирането на страната с помощта на политическия диалог.

”НАТО стои твърдо в подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, заяви Расмусен.

Той обяви и готовност НАТО да подпомогне Украйна и реформите в областта на отбраната.

Сраженията в Източна Украйна продължават с нови жертви

Сраженията между правителствените сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна продължиха в събота с нова сила на фона на встъпването в длъжност на президента Порошенко.

Според различни източници има между 5 и 13 жертви.

Самопровъзгласилият се за кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов съобщи, че украинската армия продължава артилерийския обстрел в града, при който вчера загина една жена.

От страна на украинските сили има ранени, сепаратистите са взели в плен трима военнослужещи.

Лидерът на самопровъзгласената Луганска народна република Валерий Болотов заяви, че в резултат на сблъсъци с украинските сили за сигурност са загинали 13 души, от които 10 мирни жители, съобщи ИТАР-ТАСС.

Сепаратисти са завзели Карловското водохранилище в украинската Донецка област и при заплахата на употреба на сила са принудили служителите да отворят шлюзовете.

Ако шлюзовете не бъдат затворени, е възможно да се наложи евакуация за местните жители.

По-рано Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност (ФСС) да засили охраната на границата с Украйна срещу незаконно преминаване на хора.

Заповедта бе издадена, след като Украйна призна, че три от граничните ѝ пунктове се превзети от проруски сепаратисти.

Западът и Киев обвиняват Москва, че пропуска бойци и оръжие през границата, което тя категорично отхвърля.

Споделяне

Още от Свят