Порошенко: От никого не търсим позволение Украйна да се присъедини към НАТО

Йенс Столтенберг и Петро Порошенко

От никого не търсим позволение да се присъединим към НАТО, това е наше суверенно решение и първостепенна задача, цивилизационен избор, решително подкрепен от украинското общество. Това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко, цитиран от БТА, преди срещата си с държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.


Той отбеляза, че неговата страна се стреми до 2020 г. да има пълна оперативна съвместимост със силите на НАТО. Порошенко изрази надежда на днешната среща на върха на НАТО да бъде препотвърдена решимостта за подкрепа на Украйна.


Изпълнението на изискванията за членство в НАТО е сред най-важните задачи пред украинските служби за сигурност. Търсим мирно решение с незабавното приложение на споразуменията от Минск, желаем да възвърнем контрол над завзетите земи. Русия трябва да се оттегли и да освободи политическите затворници. Санкциите срещу Москва не трябва да бъдат отменяни, докато Русия не престане с агресивното си поведение. Не трябва да се подкрепят паневропейски проекти с руско участие, призова Порошенко.


НАТО твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна и решително осъжда анексирането на Крим, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че всекидневно се отчитат нарушения на примирието. Необходимо е изпълнение на споразуменията от Минск и Русия има особена отговорност за това, Москва трябва да изтегли военното си присъствие от украинска земя, добави той.


Дългосрочната цел е присъединяването на Украйна към НАТО, страната отбелязва значителен напредък в реформите. Необходим е граждански надзор над армията и службите за сигурност. Продължете напред, това ще Ви приближи до НАТО, ще утвърди сигурността и демокрацията във Вашата страна, обърна се той към Порошенко.

Споделяне

Още от Свят