Порошенко: "Постоянното равнение по Москва" е основна причина за проблемите на Украйна

Петро Порошенко

За 25 години независимост Украйна не успя да постигне целите, провъзгласени през 1991 г.  най-вече заради "постоянното равнение по Москва", заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Не бяхме способни да скъсаме с миналото, оплетохме се в клоните на (политическата бел.ред.) многовекторност и седяхме на два стола", каза той на парада в Киев по случай Деня на независимостта. "Постоянното равнение по Москва и вярата в митичното братство, социалистическият светоглед се бяха загнездили в нас, като тежки топузи висяха на краката ни и не ни даваха да се движим напред."

Именно Украйна бе инициаторът да се ликвидира Съветският съюз, отбеляза специално Порошенко. "Преди 25 години си избрахме независимо бъдеще, така причинихме онова, което Путин нарече по-късно най-голямата геополитическа катастрофа", заяви той.

Президентът на Украйна обвини Русия, че продължава да спъва европейския вектор в развитието на страната му, като се мъчи да ѝ наложи икономическа блокада и води война в Донбас. По думите му през последните две години в Източна Украйна са загинали над 2500 украински военни.

Основен гарант за суверенитета на Украйна са нейните въоръжени сили, а не Будапещенският меморандум, подчерта президентът.

Будапещенският меморандум е подписан през 1994 г. от Русия, САЩ, Великобритания и Украйна и затвърждава безядрения статут на украинската държава. Страните се задължават да зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна.

В Москва говорителката на външното министерство Мария Захарова заяви за радио "Лайф Звук", че "САЩ постоянно дават указания на украинските власти и управляват ситуацията в страната".

"Знаем, че г-н Джо Байдън се обажда в Киев както у дома си по няколко пъти седмично и дава указания. Това са само официално съобщаваните обаждания. Мога да кажа със сигурност, че повечето обаждания изобщо не се огласяват", каза още тя.

Според Захарова подобен натиск щеше да е уместен, за да бъде принуден Киев да спазва договореностите от Минск. Щом обаче стане въпрос да се търси от Украйна отговорност за провалянето на тези договорености, "никой не заплашва да бъдат спрени траншовете или да бъдат върнати парите", добави руската представителка.

Тази седмица сп. "Атлантик" помести интервю с Байдън, в което американският политик разказва, че Вашингтон е настоявал Порошенко да уволни предишния украински генерален прокурор Виктор Шокин, заплашвайки да не предостави на Киев кредитна гаранция от 1 милиард долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа