Порошенко предложи Яценюк да остане премиер

Президентът на Украйна Петро Порошенко предложи на партията си да подкрепи кандидатурата на досегашния премиер Арсений Яценюк за поста министър-председател в новото правителство.

Порошенко е написал в съобщение в Туитър, че иска политическият му блок да подкрепи оставане на Яценюк на премиерския пост след изборите миналата неделя.

Яценюк обяви по-рано, че очаква да запази премиерския си пост като лидер на партията "Народен фронт", която победи на състоялите се в неделя предсрочни парламентарни избори.

Неговият "Народен фронт" победи с малка преднина блока на президента Петро Порошенко.

"Получих много предложения да внеса кандидатурата на Володимир Гройсман [досегашен вицепремиер и министър на регионалното развитие], но заради единството на страната моля да подкрепите Арсений Яценюк", каза държавният глава на среща на депутатите от своя блок, предаде ТАСС. Той отбеляза, че преди съставянето на правителството трябва да има "подробно разработено коалиционно споразумение с конкретни времеви рамки за осъществяването на съдържащите се в него постановки".

Порошенко отбеляза, че победител в изборите е БПП, защото към 132-амата депутати, избрани по пропорционалната система и в едномандатните райони, са се присъединили още 18 независими избраници във Върховната рада.

Очаква се по-късно да се състои първата среща от консултациите за съставяне на коалиция във Върховната рада в Киев. В срещата ще участват представители на класиралите се на първите три местана изборите в неделя - БПП, "Народен фронт" и "Самопомощ".
Вчера първите две партии дадоха заявка за съюз.

Първоначално от президентския блок казваха, че виждат като свой партньор не само "Народния фронт" и "Самопомощ", но и "Баткившчина" (Отечество) на Юлия Тимошенко. А Яценюк каза, че БПП е негов стратегически партньор, а желателни участници в коалицията са "Баткившчина", "Самопомощ" и Радикалната партия на Олех Ляшко.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?