Порошенко призова за национално единство за борба с "руския агресор"

Порошенко призова за национално единство за борба с "руския агресор"

Украинският президент Петро Порошенко призова всички политически сили в страната да подкрепят неговите планове за конституционна промяна, целяща да прекрати сепаратисткия конфликт в Изтока и да победи, по думите му, "руския агресор", предаде Ройтерс.

Порошенко използва церемонията по издигането на националния флаг в Киев в навечерието на Деня на независимостта, за да отправи ясно послание на коалиционните партньори да преодолеят съмненията си и да гласуват за промените в конституцията, които ще дадат специален статут на сепаратистките райони в Източна Украйна.

Предложените промени, които ще бъдат подложени на гласуване в парламента на 31 август, разделиха прозападната коалиция и не е сигурно дали правителството ще събере необходимите 226 гласа, за да бъдат приети на второ четене.

Някои коалиционни партньори са подложени на натиск от екстремистки паравоенни формирования, противопоставящи се на отстъпването на каквато и да е територия на проруските сепаратисти, които завзеха райони в източната част на страната.

Говорейки за кръвта на украинците, пролята в източната част на страната от ръцете на "руския агресор", Порошенко заяви: "Призовавам всички политически сили, особено тези, които са в парламентарната коалиция, да се обединят в името на Украйна."

Разрешаването на децентрализация, за да се даде на регионите повече влияние върху управлението на собствените им дела, беше едно от задълженията, поети от Украйна на мирните преговори в беларуската столица Минск. Преговорите с участието на Германия, Франция, Русия и Украйна доведоха до споразумението за прекратяване на огъня.

Очаква се Порошенко да обясни какво е направил за спазването на споразумението от Минск утре на среща с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Берлин.

Украинските власти мобилизираха голям брой полицаи и сили на вътрешното министерство, за да подобрят сигурността през уикенда и утре, когато в Киев ще се състои шествие на войници, служещи на първа линия в конфликта, при който загинаха над 6500 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят