Порошенко ще представи мирния си план в събота

Новоизбраният украински президент Петро Порошенко заяви, че в събота ще представи мирния си план за решаване на кризата между Украйна и Русия, предаде Франс прес.

В петък той ще участва в Нормандия в церемониите по случай 70-годишнината от съюзническия десант на 6 юни 1944 г. Там той ще обсъди плана си с различни държавни лидери.

"На 7 юни ще е моят план, предложението ми за установяването на реда и мира", заяви Порошенко в отговор на въпрос дали смята да въведе военно положение в обхванатата от проруско въстание източна част на Украйна.

В плана се предвиждат децентрализация на властта, амнистия и "създаването на условия за произвеждане на предсрочни местни избори", уточни той.

Порошенко не изключи възможността за среща с президента на Русия Владимир Путин в Нормандия, предаде ИТАР-ТАСС.

"Към днешна дата в графика няма среща с Путин", заяви той.

Новоизбраният президент на Украйна не изключи, че "среща може да се състои в един или друг формат".

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отговори отрицателно на въпрос за това дали се планира среща на Путин с Порошенко.

"Никой не подготвя отделна среща", каза Песков, но не изключи възможността лидерите да влязат в контакт на общите прояви в Нормандия.

Руският президент също ще участва в честванията по повод 70-годишнината от десанта на съюзническите войски в Нормандия. Това ще е първата визита на Путин в Западна Европа от началото на кризата в Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

 

Споделяне

Още от Свят