С обещание да сложи край на войната

Порошенко спечели президентските избори в Украйна

Виталий Кличко ще е новият кмет на Киев

Прозападният милиардер Петро Порошенко е победител на първия тур от президентските избори в Украйна с 55,9 на сто от гласовете. Това сочат първите резултати от екзит пол проучванията, цитирани от осведомителните агенции.

Той изпреварва значително Юлия Тимошенко, вдъхновителката на Оранжевата революция и бивш премиер на страната, която на днешния вот получи подкрепата на 12,9 на сто от гласувалите, сочи проучване, направено съвместно от три украински института, чиито резултати бяха публикувани непосредствено след затварянето на избирателните бюра.

Ако резултатът на Порошенко от над 50 на сто официално бъде потвърден, то той ще бъде избран още на първия тур.

Украинците гласуваха в неделя в условията на напрежение и продължаващи от дни сблъсъци между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната.

Сепаратистите обявиха, че не признават изборите, завзеха повечето секции и попречиха на тяхното провеждане. В Донецка област бяха отворени изборни секции в 7 от 22-та окръга, а общият брой на работещите изборни секции бе 453. В Луганска област гласуване имаше само в два от 12-те окръга, работеха 284 секции. Според ЦИК неотворените секции в източните райони на страната са били над 3000. В градовете Донецк, Луганск, Славянск и Краматорск избори въобще не се проведоха. Нямаше вот и в анексирания от Русия Крим, където на демонстративно посещение в неделя е руският премиер Дмитрий Медведев.

На много места в останалата част от Украйна обаче се извиха дълги опашки от желаещи да упражнят правото си на глас.

Бъдещият президент обеща да сложи край на войната в Украйна

С мощната си кампания по телевизии и с билбордове "шоколадовият цар" на Украйна обеща "нов начин на живот". В много речи в цялата страна 48-годишният милиардер, натрупал състояние от бизнеса със сладкарски изделия, обеща да задълбочи връзките с Европейския съюз и да постигне безвизов режим за украинците през първата година на мандата си.

В първо изявление след оповестяването на екзит полове 48-годишният Порошенко каза, че ще сложи край на войната в Украйна и ще върне мира в родината си, посочва Франс прес.

Порошенко съобщи пред журналисти, събрали се в предизборната му централа в Киев, че първото му пътуване в качеството му на президент ще бъде в област Донбас, района, в който се намират самопровъзгласилите се за републики Донецка и Луганска области. Той изключи преговори с проруските сепаратисти докато те не снемат оръжие и посочи, че никога няма да признае руското анексиране на Крим.

Порошенко обеща, че Украйна ще бъде единна, а не федеративна държава. Шоколадовият крал посочи, че няма да признае и референдумите за самоопределение в Донецк и Луганск
от 11 май.

Порошенко, цитиран от Ройтерс, обеща също, че страната му ще следва пътя на европейската интеграция в съответствие с волята на избирателите.

На въпрос за отношенията на страната му с Русия, Порошенко каза, че суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са първостепенни за него. Той подчерта, че Украйна трябва да подпише договор за безопасност с Русия в замяна на меморандума от Будапеща.

"Русия е наш съсед, без който е невъзможно да гарантираме безопасността на Украйна. Необходим ни е договор за сигурност, който да замени споразумението от Будапеща", посочи Порошенко.

Той подчерта, че е готов да работи с Русия независимо от проблемите в двустранните отношения и подчерта, че двете страни трябва да намерят решения на най-неотложните въпроси.

Меморандумът от Будапеща е споразумение, подписано в унгарската столица на 5 декември 1994 г. и предоставящо гаранции за сигурността на Украйна в замяна на подписването от Киев на Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Меморандумът беше подписан от три ядрени сили - Русия, САЩ и Великобритания.

Украйна има "много ясно очертан път" и вече "не трябва да се избира между Европейския съюз и Митническия съюз, между бъдещето и миналото", заяви Юлия Тимошенко след края на вота. "Имаме всички шансове да вървим към пълноправното членство на Украйна в ЕС", каза Тимошенко.

Друг кандидат за президентския пост, депутатът Сергий Тигипко, прие резултатите от вота, отбелязвайки в ефира на телевизионния канал "1 + 1", че страната му се нуждае "възможно най-скоро от президент". Според екзит половете Тигипко се класира на четвърто място.

Лидерът на УДАР Виталий Кличко печели изборите за кмет на Киев


Лидерът на партията УДАР Виталий Кличко е получил подкрепата на 57 процента от избирателите на вота за кмет на Киев, сочат резултатите от екзит пол, обявени от местната
телевизия.

Основният му политически опонент - депутатът от Върховната Рада Леся Оробец - е получила 10,3 процента от гласовете, а сегашният градоначалник Владимир Бондаренко - 8,2 процента.

На кметския пост планирам да победя корупцията и да модернизирам столичното стопанство, заяви Кличко.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят