Порошенко: Украйна ще си върне Крим и ще получи специален статут към НАТО

Новите власти допускат известна децентрализация на страната

Мартин Шулц. Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че полуостров Крим, анексиран от Русия през март, ще се върне обратно в Украйна. Той очаква страната му да получи специален статут към НАТО по време на визитата му в САЩ следващата седмица.

"Крим ще се върне при нас. И не е нужно това да става с военни средства", посочи Порошенко на международна конференция в Киев.

Президентът определи загубата на украинския полуостров като "значим проблем за Украйна" и приветства новите европейски санкции срещу Русия.

"Никога преди това не съм чувствал такава степен на солидарност. Аз самият се чувствам пълноправен член на европейското семейство", каза Порошенко.

Той съобщи, че след няколко дни ще посети САЩ, където ще се срещне конгресмени и с американския президент Барак Обама.

"Надявам се, че в близко бъдеще на Украйна ще бъде предоставен статут на страна нечлен на НАТО", каза Порошенко.

Става дума за специален статут на основен съюзник на САЩ извън НАТО. Такъв статут в момента имат Австралия, Египет, Израел, Япония, Република Корея, Тайланд, Пакистан, Афганистан и други държави.

Порошенко съобщи още, че във вторник украинският парламент ще ратифицира споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна.

Той за пореден път коментира, че не може да има военно решение на украинската криза и добави, че подкрепя идеята за известна децентрализация на властта в украинските области.

"За да остане страната единна, ние се нуждаем от известна децентрализация на властта", каза държавният глава, но добави, че ключови въпроси като сигурността и външната политика трябва да останат отговорност на централното правителство.

Порошенко каза, че законопроектите за предоставяне на особен статут на Донецката и Луганската области не трябва да пораждат безпокойство, защото те не съдържат никаква заплаха за суверенитета и териториалната цялост, предаде ИТАР-ТАСС.

Предаването на властта от центъра на местните власти може да стане по модела на Полша, където местните органи на властта решават въпроси като изразходването на средствата от местните бюджети или езиковия проблем.

Украинският президент отбеляза, че Украйна трябва да бъде достатъчно гъвкава в преговорите по създаване на зона за свободна търговия с ЕС, така че да съхрани отношенията си с Русия

Очаква се на 13 септември в Брюксел да има такива преговори.

Споделяне

Още от Свят