Порожанов: ЕК ни санкционира с 11 млн. евро за къщите за гости

Земеделският министър отрича да е договарял къщи за гости, докато е оглавявал фонд "Земеделие"

Порожанов: ЕК ни санкционира с 11 млн. евро за къщите за гости

Европейската комисия е санкционирала България с около 11 млн. евро за къщите за гости и други проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за изминалия програмен период 2007 - 2013 г. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов в четвъртък пред бТВ и отказа повече подробности.

Заради установени нередности между България и ЕК течеше помирителна процедура за мерките, свързани с къщите за гости и модернизация на селските стопанства – мерки 121, 123, 311 и 312.

Румен Порожанов беше изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в периода март 2011 – август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което става министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов.

"Не съм договарял къщи за гости", каза Румен Порожанов пред бТВ. Той посочи, че приемите по мерките за къщите за гости – 311 и 312 са ставали в периода, когато той не е бил директор на ДФЗ. Първият прием е бил в периода 2009 – 2010 г., а вторият - през 2014 г., каза Порожанов.

Той обаче е бил шеф на ДФЗ при разплащането на проектите, чийто краен срок изтече в края на 2015 г. ДФЗ е органът, който прави одобрява проектите, контролира тяхното изпълнение и изплаща средствата на бенефициентите по договорите.

Земеделският министър каза още, че когато е бил изпълнителен директор на ДФЗ е предал 511 сигнала на прокуратурата за различни нарушения по различни мерки свързани с Програмата за развитие на селските райони между 2011 и 2016 г.

Вече три години прокуратурата не е съобщила какви проверки е предприела по подадените от Порожанов сигнали и има ли установени нарушения.

През април 2016 г. имаше и акция на ДАНС във фонд "Земеделие", като до ден днешен не е ясно какво е проверявано и какъв е ефектът от проверката.

Според Порожанов основният проблем с къщите за гости е, че те не се ползват по предназначение. От 120 проверени къщи от ДФЗ при 32 е установено, че се използват за лични нужди, каза земеделският министър. Той допълни, че тези средства – около 9 млн. лв. ще бъдат възстановени от бенефициентите. Общо наложените финансови корекции от страна на ДФЗ за къщите за гости възлизат на около 10 млн. лв. по 62 случая, каза Порожанов.

Скандалът с къщите за гости се разгоря покрай случая с къщата построена край Сандански върху имот на бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който е бил и в Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" – институцията, която следи за изпълнението на проектите и отпуска парите.

След това стана ясно, че и съпругът на водачката на листата на БСП Елена Йончева също е построил три къщи за гости край морето с европари. Те също се проверяват от прокуратурата. До момента от БСП и лидерът на партията Корнелия Нинова не са коментирали проблема с къщите за гости.

Преди Великден от прокуратурата съобщиха, че започват проверки на всичките 746 къщи за гости, изградени с европейски средства за 202 млн. лв. през изминалия програмен период 2007 - 2013 г.

Европейската комисия съобщи, че следи внимателно случая, но от компетенциите на българските власти е да направи проверките по него.

Веднага след Великден, на 30 април, оставка подаде зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Иванка Багдатова – Мизова по настояване на премиера Бойко Борисов. Поводът беше, че нейният телефонен номер се оказа посочен в сайт за резервиране на къщи за гости "Тера", изградени с европари, в селото на свекъра ѝ - Юндола. По документи къщите за гости са собственост на съпругата на кмета на селото – Емине Местан.

На 30 април Порожанов получил информация, че телефонът на Иванка Мизова, която близо 20 години работи в ДФЗ, е на сайта на две къщи за гости. Земеделският министър разговарял с нея и тя му обяснила, че преди години съдействала за създаването на сайта на двата имота, дала телефона си за връзка, но забравила да го махне. След като случаят беше огласен, Иванка Мизова е свалила телефона си от сайтовете за резервация на къщите.

За двете къщи дори не е отпусната максималната субсидия от 200 000 евро, а над 280 000 лв., посочи Порожанов.

Версията на кмета на Юндола Мехмед Местан (ДПС) е, че преди години са помолили Мизова да им направи сайт и така телефонът ѝ попаднал в него. Местан каза, че познава Мизова, но не са в близки отношения. Свекърът и свекървата на подалата оставка шефка в ДФЗ също имат къща в Юндола, но не стана ясно дали тя е изградена с европари. Хора от селото разказаха пред бТВ, че Мизови и Местан са близки.

"Няма логика дори и това, което слушам на момента. Явно има някаква връзка между тях", коментира репортажа Порожанов, визирайки Иванка Мизова и кмета на Юндола.

Междувременно ново разследване на "Биволъ"  разкри, че сред получилите европари за къщи на гости са още снахата на кмета на Долна баня от ГЕРБ, двете деца на кмета на община Минерални бани, лидер на ДПС от Харманли, бизнесмен от Велинград, близък до кмета и Цветан Цветанов, както и ортак на Евелин Банев-Брендо. Случаите, които е проучил "Биволъ", разкриват различни нива на конфликт на интереси и злоупотреба с власт, които явно тепърва предстои да бъдат проверявани.

Порожанов отказа да влиза в детайли с обяснението, че не е запознат с подробностите и не знае кои къщи за гости на кого са, но допусна, че може да има конфликт на интереси. Посочи, че е действал решително и веднага е отстранил служителя от ДФЗ Янаки Червеняков, след разкритието на "Биволъ", че къщата на тъщата му е направена с европари. Порожанов отбеляза обаче, че съдът е върнал Червеняков на работа.

Земеделският министър разказа и за друг съмнителен случай с къщи за гости, който е спрял и отказал плащане. Става въпрос за 6 къщи за гости около морето. Съмненията дошли от факта, че и за шестте къщи има едни и същи поръчители за заеми, а банковите сметки били открити в един и същи ден. Министърът обаче не каза кои държавни служители са замесени в този случай.

Румен Порожанов отново повтори, че ДФЗ прави проверки дали къщите за гости се ползват по предназначение по получени сигнали. За това наредил да бъде публикуван и списък с тях през 2016 г. В този списък обаче няма точно местонахождение на къщите, а общо. Няма е телефони за да бъдат направени резервации и на практика не може да се използва, ако някой реши да отседне в къща за гости, построена с европари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес