Порожанов готов с оставка, Борисов се колебае дали да я поиска

Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Румен Порожанов обяви, че е готов да подаде оставка, ако премиерът Бойко Борисов я поиска. По информация на Mediapool обаче министър-председателят се колебае дали да отстрани агроминистъра, който в последните дни е част от скандала с къщите за гости, субсидирани с европари и използвани не по предназначение, а за лични нужди. А в четвъртък Порожанов бе привикан на разпит в спецпрокуратурата и заради делото срещу алкохолния бос Миню Стайков, който е обвиняем за злоупотреба със земеделски еврофондове.

Още преди няколко дни министър-председателят заяви, че ще отстрани Порожанов, ако започналите срещу него прокурорски проверки заради къщите за гости покажат някакви нередности.

Когато премиерът прецени

"В момента, в който прецени премиерът, че смята, че политически влияя от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка", заяви Порожанов пред журналисти след срещата си с прокурорите. Той бе разпитан като свидетел за това как се кандидатства по различните мерки за земеделци. Според прокуратурата Стайков и близки до него са взимали в нарушение пари, отпускани от еврофондовете за развитие на селските райони и за засаждане на нови масиви с лозя.

"Няма как да съм близък с Миню Стайков", заяви Порожанов. Министърът не можа да си спомни дали е бил в отпуск, когато са одобрявани проектите на бизнесмена.

"Той, предполагам, че е кандидатствал от САПАРД до днешни дни, така че не разбирам въпроса. Самите проекти се разглеждат в най-различни приеми в годините и вие много добре го знаете", каза министърът.

Порожанов твърди, че сигнали за нередности покрай Стайков и фирмите му не са подавани. Според него при липса на сигнал няма как да се направи и проверка. Същата е тезата му и по отношение на къщите за гости. Порожанов казва, че фонд "Земеделие", който отпуска средствата по проектите е извършил всички необходими проверки.

При това положение не става ясно как е било пропуснато, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ползва къща за гости край Сандански като лична вила, а фирмата, спечелила проекта е собственост на Ана Димитрова - дъщеря на гледачката на децата му. Манолев бе и член на управителния съвет на фонд "Земеделие" като представител на икономическото министерство. Затова срещу него започна проверка за конфликт на интереси. Манолев бе обвинен като подбудител и помагач на Димитрова, а тя ще отговаря за невярно деклариране на данни с цел да се получат средства от еврофондове.

Точно навреме

Делото срещу Стайков, по което бе разпитван Порожанов, беше образувано точно когато се очакваше бизнесменът да излезе от ареста, тъй като изтече максималният срок за задържането му по предишното обвинение – за държане на контрабандни цигари и данъчни престъпления. Заради новото обвинение той отново бе оставен в ареста.  Адвокатите му заявиха, че това е единствената цел на новото дело. Те поискаха прокурорът по делото Ангел Кънев да се оттегли, защото е купувал земи в Поморие от основния конкурент на Стайков в алкохолния бизнес – "Винпром Пещера". Кънев отказа.

Споделяне

Още по темата

Още от България