Порожанов: Кодексът за поземлените отношения е "изключителна боза"

Адвокат Тодоров: "Ако е боза, да не използват нищо и да прекратят договора"

Порожанов: Кодексът за поземлените отношения е "изключителна боза"

Кодексът за поземлените отношения е "изключителна боза", "абсолютна нула". Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по време на пресконференция в отговор на въпрос докъде е стигнала работата по проекта, възложен от предшественика му Десислава Танева.

Това беше един от приоритетните проекти в работата на министъра на земеделието във второто правителство на ГЕРБ, като целта беше да се въведе ред и да се сложи край на опитите за кражба на земеделска земя и измами с нея. Въпросът е актуален през тазгодишната кампания, след като Министерството на земеделието засече 79 опита за измами със земя.

Двете поръчки – за правен анализ на поземлените отношения и за изработването на Кодекс на поземлените отношения - бяха спечелени от адвокатското дружество "Георгиев, Тодоров и Ко" с обща цена за 770 хил. лв. без ДДС.

Поръчката за правния анализ беше изпълнена и по нея бяха преведени 385 хил. лв. без ДДС. По втората поръчка за изработването на проект на Кодекс на поземлените отношения е преведен само аванс от около 100 хил. лв. Проектодокументът беше предаден в срок, след което имаше коментари от страна на МЗХ, на които беше отговорено и от тогава няма никакво движение по него.

Междувременно служебният министър на земеделието Христо Бозуков подаде сигнал до прокуратурата, определяйки поръчката като скандална, защото по думите му "кодексът трябвало да бъде написан за шест дни". Това беше опровергано от адвокатската кантора, а впоследствие преписката в прокуратурата е била прекратена, твърдят източници от земеделското министерство.

"Ако това е боза да не използват нищо от кодекса и да ни прекратят договора", каза адвокат Иван Тодоров пред Mediapool в отговор на обвиненията на министър Порожанов.

Тодоров обясни, че предадената документация е с "много високо качество". За да стане добър кодексът е нужна още много работа, за което е необходима и активност от страна на Министерството на земеделието, допълни той.

Професорът по административно право напомни, че неговата кантора е автор на част от Административно-процесуалния кодекс (АПК) и на Търговския закон. По АПК работата продължи активно с Министерството на правосъдието около три години, каза Тодоров.

В момента обаче Кодексът за поземлените отношения не е сред приоритетите на земеделското министерство, стана ясно от обясненията на Порожанов. Той обясни, че изчакват становището на прокуратурата по случая.

По Кодекса за поземлените отношения до момента е платен само един аванс от около 100 хил. лв. и работата по него все още не е приета от комисията, каза Порожанов. Той допълни, че най-вероятно ще бъде изплатена сумата по договора с адвокатската кантора, за да няма претенции към авторското право в случай, че бъде използвано нещо от проектокодекса.

Ще се опитаме работата по кодекса да бъде финализирана през следващата година, каза Румен Порожанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес