Порожанов обяви за решен проблемът с изкупуването на розовия цвят

Тази година розовата продукция нараснала с 20%, сн. БГНЕС

Към момента няма неизкупени количества розов цвят, дори и на производители без договори с розоварните, до 3-4 юни кампанията ще приключи, а вече е създадена работна група, която да подготви текстове на Закон за розата. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов по време на петъчния парламентарен контрол.

Преди около две седмици собственици на насаждения с рози излязоха на протест заради това, че дестиларните не изкупуват продукцията им, а отделно от това цените са спаднали.

Агроминистърът посочи, че този проблем е възникнал заради свръхпроизводство на розов цвят. Тази година то е нараснало с 20 процента. Та места реколтата дори достигнала 400 кг. от дка. Отделно времето предпоставило силен цъфтеж на розите в една седмица и нужда цветът да бъде обран, което на свой ред затруднило розопроизводителите без договори да пласират продукцията си.

Порожанов припомни, че на среща във ведомството му след протеста дестилериите са поули ангажимент да изкупуват цвета, дори количествата да надхвърлят дневния им капацитет на преработка, така че загубата на цвят да бъде минимален.

"Да, имаше погубване на цвят, защото почти всички розови градини, включително тези на по-високите надморски равнища в тази една седмица бяха със силен цъфтеж. В момента няма неизкупени количества, вече кампанията приключва, към 3-4 юни ще приключи, няма неизкупени количества, включително и на производители без договори", посочи Румен Порожанов пред депутатите. Според финансови анализи на Института по розата, себестойността на цвета варира около 2 лв./кг, независимо от това кой какви претенции има за разходите, заяви той.

Поуките от тази ситуация са, че темата трябва да се регламентира със закон и да има ясно ангажименти към производители и дестилерии, за да няма изненадани защо не ни се купува цвета в една или друга ситуация, коментира още Порожанов.

Той припомни, че поради активния стремеж да има добър доход, много български граждани засадиха рози, които не са от българския сорт "Дамасцена". Затова всичко вече ще бъде уредено в Закон за розата. Целта безспорно е запазване името на българското розопроизводство, на българските розови продукти, допълни Порожанов. В групата за изработването на закона са поканени производители, преработватели и научни експерти.

Идеята е максимално бързо да бъдат изготвени текстовете, да се направи публична дискусия, за да се отрази мнението на заинтересованите лица и след това да се внесе за одобрение в парламента, обясни земеделският министър.

Той припомни, че биологичните производители получават и субсидия, която покрива доста по-голяма част от техните разходи. Ще направим анализ и ще им дадем глътка въздух, каза Порожанов. Помощ обаче ще получат само регистрираните производители.

"Не бих искал да вземам отношение дали има картелно споразумение или не. Според мен някои хора много бързо обявиха подобно нещо. Картелното споразумение е много сериозно нещо. Самата пазарна обстановка и самият огромен добив, който се появи предположи по-ниските изкупни цени тази година", добави Порожанов.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?