Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Порожанов си изми ръцете с ЕК за свръхконтрола на биофермерите

Няма да подава оставка, експресно отпадат изисквания, изкарали бранша на протест

0 коментара
Порожанов си изми ръцете с ЕК за свръхконтрола на биофермерите

Биопроизводители протестираха в дъжда пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) във вторник с искане за оставка на ресорния министър Румен Порожанов. Поводът е свръхизиквания към сектора, наложени с нова наредба, отнемане на сертификати на контролиращи фирми и орязване на евросубсидиите за тях.

Организатор на протеста беше Българска асоциация "Биопродукти", която миналата седмица изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане за среща и спешни мерки.

Среща с Борисов нямаше. Порожанов не пожела да слезе при протестиращите, а и те не поискаха да разговарят с него в министерството. Така той говори само пред журналисти.

"Диалог винаги е имало с тях, а основание за оставка няма", каза земеделският министър.

Той се оправда за свръхизискванията с европейските регламенти и проверки на одитните институции на Еврокомисията и България.


"Истината е, че след одита, който имахме, ние в момента изпълняваме екшън план и сме под много сериозен мониторинг на биологичното производство. Ние към момента нямаме спрени пари, защото това, което правим като дейности вече дава своите резултати от гледна точка на контрол", каза Порожанов.

"Българското биопроизводство е заложено на карта и има опасност изобщо да се загуби в момент, в който цял свят, особено Европа, говори за това, че трябва да се обърне внимание на здравословните храни, на опазването на околната среда. В България правят всичко възможно да затрият българското биопроизводство", каза Албена Симеонова, председател на асоциация "Биопродукти". Попитана по какъв начин ще бъде ликвидирано биоземеделието, тя отговори – с Наредба 5, с промяна в законодателството, с рестриктивни мерки, с отнемане на сертификати.

С цел успокояване на напрежението Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) експресно променя наредбата за биологично производство (Наредба №5).  Документът е публикуван за обществено обсъждане в съкратени срокове – 14 дни, вместо един месец, каза зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.

Бизнес за около 300 млн. лв. годишно


Бизнесът с биохрани и биопроизводство у нас се оценява на около 300 млн. лв. годишно. Водещи за развитието на сектора са евросубсидиите. Те са по-високи от тези за обичайното производство и се предвижда да растат след 2020 г. Бюджетът за биологично производство (мярка 11) за програмния период 2014 – 2020 г. е 150 млн. евро.

В България през първия програмен период нямаше особен интерес към биоземеделието, най-вече заради незнание. През 2012 г. са регистрирани около 2000 биофермери. От тогава обаче трендът тръгва нагоре. Две години по-късно броят им се удвоява до 4092, за да достигне до близо 7300 през пиковата 2016 г., когато става ясно, че парите са свършили предсрочно.

В началото на 2017 г. тогавашният земеделски министър Христо Бозуков каза, че "гъските изядоха субсидиите" за биопроизводителите. Поводът беше, че парите не отиват за биопроизводство, а основно за площи под угар и земя, в които гнездят застрашени птици.

След предприетите мерки от страна на земеделското министерството – спиране на приема на нови биопроизводители и ограничаване на площите, следва намаляване на броя им. Така с днешна дата биопроизводителите са около 6500.

Успоредно с увеличаването на биофермерите расте и обработваната площ. За периода 2010 - 2016 г. тя е нараснала с 35%, което отрежда на България първо място по растеж в ЕС, според данни на ЕК, цитирани от МЗХГ. През 2014 г. площите с биологична продукция са 74 350 хектара, а през 2017 г. вече са 136 629 ха.

Българските биопроизводители се контролират от специални фирми, които пък се надзирават от МЗХГ. Контролът върху вносните биохрани и биопродукти се осъществява от Българската агенция за безопасност на храните, обясни Порожанов.

Негативна оценка от ЕК за контролиращите органи на биохраните

Поводът за засиления контрол от страна на МЗХГ е одит от органите на Европейската комисия от края на 2015 г. Тогава са установени "съществени слабости в целия контролен процес, които поставят под съмнение цялостната система на контрол", е посочено в позицията на МЗХГ.

Подобни доклади има и от одитите на българската и на европейската Сметна палата.

Страната ни е сред топ нарушителите в системата ОФИС, където западноевропейските потребители подават сигнали за констатирани нарушение при биологичните продукти. За миналата година има 30 нарушения, отразени в системата, стана ясно от думите на Порожанов.

"Когато има нарушения и те са установени, аз не мога да си затворя очите", каза земеделският министър.

Затова се стигнало до спорната Наредба 5 за биологичното производство с мерките за драконовски контрол, които след протеста експресно се променят. Част от корекциите са свързани с вземането на проби по член 36, ал. 5. Прието е предложението на бранша за вземане на една проба от култура или продукт след изтичане на преходен период. Това значително ще намали разходите за лабораторни анализи на българските биопроизводители, посочи Порожанов.

Така ще се реши проблемът със сегашното спиране на целия сертификат на биопроизводителя дори и само при една замърсена партида на отделен продукт, а ще се отнася само за замърсената продукция. С тези действия няма да бъдат налагани санкции спрямо цялото стопанство, като в същото време се гарантира, че на пазара няма да се реализират като биологични продукти, в които е налице замърсяване. За тази промяна също настояваше браншът.

Контрол на контролиращите

Предприемат се и мерки по отношение на контрола от страна на министерството към одобрените контролиращи лица. Както се изрази министър Порожанов "ние контролираме контролиращите лица". Той изрази мнение, че е малко странно контролираните да защитават контролиращия.

Общо 17 са фирмите, на които МЗХГ е дало сертификат да контролират биопроизводителите. В началото на 2019 г. една от тези фирми се е отказало от дейност, а на други 5 срокът на разрешителното изтича.

 

В хода на процедурите по издаване на сертификат МЗХГ отказа да поднови разрешителните на две контролиращи лица "Кю сертификейшън" и "Аустриа Био Гаранти" България. Причината е съществени пропуски, твърдят от МЗХГ.


По казуса за "Кю сертификейшън", компания с италиански акционери, е отказано издаване на временно разрешително за срок от 6 месеца предвид на окончателно неотстранени в срок непълноти и несъответствия в документацията.

При първоначално подадените документи несъответствията са били 175, като окончателно са установени 18 неотстранени несъответствия. Част от тях са липса на приложени доказателства за определяне на минималния обхват на забранени и разрешени за използване вещества и продукти, които да бъдат изследвани; не е предоставена процедура за второ независимо изследване на пробите в референтна лаборатория, която да гарантира резултата от изследванията, съгласно Наредба № 5 от 2018 г.

Освен това в предоставената от "Кю Сертификейшън" процедура не е разписан ред за допълнителни проверки на проверяваните без предизвестие.

След проведени интервюта със служителите на компанията е установено непознаване на действащата нормативна уредба, както и пропуски по отношение на прилагането на контролната процедура. Освен това е установено, че не вземат предвид оценката от риск анализа за конкретния оператор, е посочено в позицията на МЗХГ.

 

Дружеството има право да кандидатства за разрешително след 6 месеца, каза Порожанов. Обясни, че при отнемане на разрешение на контролиращо лице, биологичните оператори имат право да сключат договор по техен избор с някое от другите обявени на сайта на министерството 14 контролиращи лица.

Проблем за контролираните


Неподновяването на сертификата на двете фирми е огромен проблем за около 900 фермери. Причината е, че те бързо трябва да сключат договор с нова фирма. МЗХГ им дава срок да представят новите договори с контролиращата фирма до 30 април, като в същото време указва, че договорите трябва да са сключени с дата до 31 март.


Информацията за подписването на новите договори при биопроизводителите идва на 28 март. Т.е. ако искат да са изрядни и да не ги обвинят в нарушение, те разполагат само с един ден за сключването на новите договори. Именно това ескалира и напрежението в бранша.

Били спекулации твърденията за редуцирана субсидия

 

От МЗХГ определят като спекулации твърденията на биофермери, че плащанията им за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци са редуцирани с 50% само за биофермерите.


Изчисленията по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци са извършени първоначално за всички като конвенционално производство, без да се взима предвид биологичния статус на продуктите, твърдят от ведомството.

Вторият транш по обвързаното производство, както и плащането по Мярка 11 за биологични производители, се извършват след приключване на проверките за биологичен статус и преводите на сумите са предвидени за май и юни 2019 г. Същият механизъм е ползван и през предходните години.

 

По отношение на финансирането на мярка 11 "Биологично земеделие" още в първите два приема – през 2015 г. и през 2016 г., са одобрени и поети петгодишни ангажименти към над 4000 биопроизводители. С одобрението, приключило през 2016 г., бюджетът по мярката (300 млн. лв. за програмния период) е надхвърлен с над 50 млн. лв. през 2017 г., поради което не е възможно ново финансиране.

Същевременно индикаторите, заложени в програмата за брой производители и площи, са надхвърлени многократно. Прехвърляне на бюджет от други мерки не е възможен и поради това, че интересът по другите мерки на Програмата за развитие на селските райони е много голям, още повече, че по една част от тях не са достигнати заложените индикатори, се казва още в позицията на МЗХГ, без да се посочва кои.

Към момента България няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., твърдят още от агроведомството.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.