Порожанов твърди, че не е пропуснал нито една къща за гости

Прокураутрата: Министърът не проверява, а е проверяван

Порожанов твърди, че не е пропуснал нито една къща за гости

Фонд „Земеделие” не е пропуснал да провери нито една къща за гости, твърди бившият му шеф и настоящ земеделски министър Румен Порожанов. Според него проверките дори са били завишени.

Много строги проверки

Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол”, заяви Порожанов пред Нова телевизия.

Не е ясно как при всичките проверки е пропусната например къщата за гости заради която подаде оставка бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Прокуратурата му повдигна обвинения за подбудителство и помагачество към невярно деклариране на данни с цел да се получат средства от еврофондове. Формалният собственик на къщата Ана Димитрова също е обвиняема. Разследващите подозират, че къщата край Сандански е ползвана от Манолев за лични нужди и никога не е приемала туристи.

Освен къщата за гости на Манолев, се проверяват и други три, построени от мъжа на депутатката от БСП Елена Йончева. Прокуратурата обяви, че в подобни проекти са инвестирани над 200 млн. лв. Става дума за общо 746 къщи за гости, които се проверяват от МВР. Зам.-шефката на фонд „Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова подаде оставка, след като телефонът ѝ се появи в сайта на къща за гости в Юндола. Засега обяснението е, че това е станало случайно, а Багдатова помагала само да се направи страницата.

„Поискал съм официална проверка. По думите на г-жа Мизова тя е имала доброто намерение да помогне на тези хора да си направят сайт още през 2011 г. Тогава си е сложила телефона и го е забравила. По нейните думи никой не я е търсил. Една проверка може да установи дали е съпричастна към проекта”, заяви Порожанов.

Според него обаче фонд „Земеделие” е изпълнил всички задължения за проверки на проектите.

Ние не случайно качихме всички къщи за гости на страницата на фонд „Земеделие”, заяви той, но направи уговорката, че ако списъкът все пак го няма, ще се появи до края на деня.

Според земеделския министър през миналата година е поискано от 32 къщи за гости пълно възстановяване на отпуснатите пари, а в други 62 случая са направени констатации за неизпълнение на бизнес плановете.

В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата. Имаме страшно много къщи за гости, които функционират”, заяви той.

Над 500 сигнала сме дали

"Дали сме на прокуратурата десетки сигнали, петстотин и няколко са, това е по всички мерки, разбира се, не само за къщите за гости", каза още Порожанов.

Часове след интервюто му пресцентърът на прокуратурата пусна съобщение, с което опроверга намеците му, че държавното обвинение и земеделското минситерство правят съвместни проверки. От него става ясно, че се проверява и работата на земеделското министерство и на фонда, който е одобрявал проектите.

"Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“. Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз", пише в съобщението.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?