Порт Врана излиза на печалба с 1,5 млн. лв.

Близо 1,5 млн. лв. печалба на пристанище "Варна" ЕАД за 2004 г., прогнозира изпълнителният директор на дружеството кап.Данаил Папазов, цитиран от БТА. През 2003 г. портът беше на загуба от 879 000 лева.

Пристанището отчита абсолютен рекорд в товарооборота, подчерта вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев. По думите му до края на годината портът ще обработи 7,2-7,3 млн. т товари. Успешната работа на пристанището подпомогна и развитието на БДЖ, посочи още министър Василев.

През 2004 г. на порта са обработени 76 хиляди контейнера, допълни кап. Папазов. Прогнозата му бе, че през 2005 г. броят им ще стигне 100 000. Ръководството на порта очаква да се реализират директни връзки с Китай и САЩ, което ще допринесе за увеличаване на контейнерните превози.

Над 2,8 млн. лв. са инвестирани в пристанището през 2004 г. За догодина се предвиждат вложения в размер на над 7,9 мл лв.

В пристанище "Варна" ще бъдат обособени 6 терминала. Очаква се първите концесионери да влязат още през 2005 г., допълни министър Василев. По думите му вече е внесено предложение до Министерския съвет за концесионирането на пристанище "Леспорт" и терминал за опасни товари, който ще бъде изграден.

Водим разговори за разширяване на фериботното плаване до Русия, допълни министър Василев. По думите му връзката ще бъде с порт "Кавказ", но руската страна все още не е готова за реализацията на проекта. Около фериботното плаване имаме сериозни проблеми с Украйна, каза още министърът. Той посочи, че в много краен вариант България може да се откаже от връзката Варна-Иличовск.

Тази година беше успешна и за пътническото плаване, подчерта кап. Папазов. За периода май-октомври 11 круизни кораба са посетили Варна. Отново беше открита линията Варна-Одеса с украинския катамаран "Кримская стрела". По нея са осъществени 36 рейса с 3928 пътника. Линията ще бъде подновена през 2005 г., като вероятно ще бъде продължена до Истанбул.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?