Портних се нуждае от над 100 млн. лв, за да оправи канала на Варна

Варна след дъжда, подлезът на ул. "Шипка", снимка Фейсбук

Над 100 млн. лв. са необходими на Варна, за да не се наводнява при силни валежи като този в понеделник, обясни кметът на града Иван Портних на специална пресконференция в сряда. В бюджета на Варна обаче нямало пари за подобен ремонт.

Портних коментира, че проблемът стои нерешен от десетилетия. Наводненията по улиците се получават, защото в централната част на Варна битовата и дъждовната канализация трябва да се разделят. Кметът обясни, че общината е готова с проекти, но трябва да намери финансиране.

Изграждането на разделна канализация в центъра на Варна ще струва около 60 млн. лв. Проект има, но финансиране - все още не. Необходим е и нов колектор, който би поел дъждовните води, които в момента се стичат от горната до долната част на града. Неговото изграждане ще коства 40 млн. лева.

"Щетите по тротоарите и настилката по новоремонтираните пътни участъци ще бъдат възстановени за сметка на фирмите изпълнители, защото са в гаранция. Работата им започва още днес (сряда)", каза Портних. Останалите щети ще бъдат оправени с парите от инвестиционната програма на общината. Свлечените земни маси около морето ще бъдат разчистени, а подлезите ще бъдат отводнени.

Силният дъжд в понеделник превърна строящия се в момент бул. "Васил Левски" във Варна в голяма река. Причината е, че новият булевард минава буквално върху централния отводнителен канал, който отвежда водата от северната част на Варна към южната. Според кмета обаче стихията не е нанесла сериозни щети по обекта.

"Строителството на новия бул. „Левски” ще бъде спряно докато не изсъхне почвата по трасето. Иначе по изградената досега инфраструктура на новия булевард няма сериозни щети", каза Портних.

Кметът сравни дъжда от понеделник с бедствието в кв. "Аспарухово" през 2014 г., когато загинаха 13 души.

В понеделник за два часа във Варна са се изсипали 72 литра на квадратен метър вода. Средната месечна норма е 50 л/кв.м., обясни Портних. При бедствието в кв. "Аспарухово" за около час паднаха около 100 л/кв. м.

По време на пресконференцията си Портних омаловажи проблема с подлеза на ул. Шипка, който се превърна в плавателен канал и потопи до покривите няколко автомобила.

"Оттам минава битов колектор на канализацията, като при големи водни количества шахтите на колектора избиват и съоръжението се наводнява", обясни кметът на Варна, без да обясни как ще бъде решен проблемът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?