Портних се закани да не плати на фирмите за чистене на снега

"Титан" глобена със 120 хил. лева заради препълнени контейнери с отпадъци

Снимка: БГНЕС

Кметът на Варна Иван Портних се закани да не плати "нито стотинка" на пътно поддържащите фирми, които обслужват районите "Одесос", "Младост" и Аспарухово" заради това, че не се справиха с почистването на падналия сняг на 3 януари и в нощта на 4 януари. Така, въпреки че не вяла много, градът се оказа в снежен капан.

Санкциите ще има и за фирмите, които се грижат за улиците в районите "Владислав Варненчик" и "Приморски", закани се още Портних. Размерът на глобите ще е ясен следващия месец, след като инспекторите по чистотата подадат информацията и тя се обработи.

Към момента единствено се знае, че ""Санатит", т.е. "Титан", ще бъде санкционирана с около 120 000 лв. към днешна дата, заради препълнени контейнери със смет, посочи Портних.

Той припомни, че за последната година и половина е наложил санкции за над 1 млн. лв. на пътно поддържащите фирми, които за четири години би трябвало да са поличили около 300 млн. лв. от община Варна, според регистъра за обществените поръчки.

"Недопустимо е при един не толкова обилен снеговалеж да се създават неудобства за гражданите. Да, основните пътни артерии бяха разчистени, работиха училища, детски градини и социални заведения, но това беше в нормални зимни условия, с които фирмите не се справиха", каза Портних.

"Искрено се надявам, че при нов снеговалеж и влошаване на времето няма да бъде допуснато това, което се случи в първия работен ден от новата година", допълни той.

Кой чисти Варна

Местни варненски фирми, както и такива от Хасково и Силистра чистят морската столица от четири години. Договорите с тях изтичат в края на март, като за този период би трябвало да са усвоили около 300 млн. лв., според регистъра за обществените поръчки.

Регистрираното в Хасково "Обединение АБ Варна" се грижи за улиците в район "Одессос". Зад компанията стои Иво Михайлов, сочи справка в системата "Дакси". Хасковската фирма АБ е една от големите в пътностроителния бранш, като през последните години направи няколко успешни опита и разшири портфолиото си с обекти.

Район "Младост" във Варна се поддържа от ДЗЗД" Варнастрой 2012". В обединението влизат "Пътстроймонтаж" (70%), която е регистрирана в Силистра и зад нея стои Димо Мирчев и "Транстрой" Варна.

За улиците в район "Аспарухово" се грижи ДЗЗД "Зебра Варна". В него влизат "Зебра" (48%) и "Трафик Контрол" (52%), като и двете компании са от Варненския регион.

"Не приемам оправдания, че една или две машини се били развалили или каквато и да е друга причина", каза Портних по повод оправданията на фирмите за непочистени улици.

"Останалите фирми - за район "Приморски" и за район "Владислав Варненчик", също ще получат глоби", закани се варненския кмет.

Район "Приморски" се чисти от "Хидрострой", зад която стоят бивши шефове на пътната агенция и общински съветници от ГЕРБ. Компанията до края на миналата година беше заета с изграждането на Северната скоростна тангента в София и най-вероятно голяма част от техника е била на софийски терен.

Район "Владислав Варненчик" се чисти от варненската "Инжстройинженеринг".

Смяна на модела

Портних сменя модела на работа за пълненето на дупките по улиците във Варна. Вместо една фирма – един район както е в момента, сега общината ще сключи рамково споразумение с три компании, става ясно още регистъра за обществените поръчки.

Офертите са били подадени на 7 януари, като не е ясно колко фирми са се включили в търга.

Поръчката е с прогнозна цена от 120 млн. лв., което е около два пъти по-малко спрямо изминалите четири години.

Отделно тече поръчка по избора на нови изпълнители за чистенето на отпадъците във Варна. "Заложили сме изключително сериозни критерии, например стандарт Евро 5 за почистващите машини, чисто нови съдове, повишена кратност на сметосъбирането и други. Очаквам, че при тези нови изисквания сметопочистването във Варна ще бъде на добро ниво", каза Портних.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?