Портрети на Саддам Хюсеин на шествие в Москва за 7-ми ноември

Днес за последен път в Русия отбелязват 7 ноември като Ден на национално помирение и съгласие. От догодина Държавната дума има намерение да премести празника на 4 ноември, който ще бъде отбелязван като Ден на националното единство. На тази дата през 1612 г. Кузма Минин и княз Дмитрий Пожарски освобождават Москва от полско-литовските завоеватели. Противниците на тази дата обаче напомнят, че Минин и Пожарски са имали намерение да поставят на престола потомък на датската корона.

За левите сили и прокомунистическата опозиция 7 ноември остава Денят на Великата октомврийска социалистическа революция. За първи път от години насам в единно шествие от Калужкия площад към Театралния площад преминаха колоните на Комунистическата партия, движението "Трудова Русия" на Виктор Анпилов и ултралявата Националболшевишка партия на Едуард Лимонов. Сред антиправителствените плакати можеха да се видят и лозунги "Долу ръцете от Лукашенко!" и портрети на Садам Хюсеин.

За последен път на Червения площад премина колона от ветерани, участници в парада в началото на Великата отечествена война през 1941 г. Ветераните бяха облечени във военни униформи от онова време, а след тях преминаха курсанти от суворовските училища, представители на младежки военно-патриотични движения. По думите на самите ветерани, това за тях е последен парад, защото догодина едва ли ще имат толкова сили. Повечето от ветераните са на преклонна възраст. Парадът започна със звън на часовника на Спаската кула, който тази година навършва 600 години.

В ранния следобед пред паметника на Карл Маркс на Театралния площад и на Лубянка левите сили организираха свои митинги и концерти.

Управляващата партия "Единна Русия" и пропрезидентското движение "Вървим заедно" организираха по-късно следобед свой празник.

В Иркутск привърженици на левите партии протестираха срещу открития на 4 ноември паметник на белогвардейския военачалник адмирал Колчак. В родното село на Павлик Морозов за първи път от 10 години насам беше отворен домът-музей благодарение на помощта от 7000 долара, които дари американски милионер.

Любопитното е, че няма нито един запазен документ за живота на пионер номер 1, който вероятно не е бил пионер и не е предал баща си. Според сестра му, той е убит заради роднински разпри, а не от кулаците.

По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?