Португалия е на път да преодолее политическата криза

Педру Пасуш Коелу

Португалският премиер Педру Пасуш Коелу повиши в свой заместник лидера на младшия си коалиционен партньор, надявайки се да сложи край на политическата криза, която заплашваше да свали правителството, предаде Ройтерс.

Повишението във вицепремиер на Паулу Порташ, лидер на малката консервативна Народна партия, последва оставката му като външен министър, която породи опасения, че партията ще напусне управляващата коалиция и ще я лиши от монзинство в парламента.

"Постигнахме  солидно дългосрочно споразумение, което позволи преодоляването на деликатната политическа ситуация в страната. То ще осигури политическа стабилност до края на нашия мандат и ще гарантира изпълнението на международните ни ангажименти", заяви Коелю на пресконференция след перговорите между неговата десноцентристка Социалдемократическа партия и лидерите на Народната партия.

Като още една важна отстъпка премиерът даде на Порташ ролята да координира преговорите с "тройката" ЕС, ЕЦБ и МВФ. Порташ често е критикувал мерките за икономии, поставени като условие за спасителния план от 78 милиарда евро.

Партията на Порташ ще получи също позицията на министър на икономиката, която ще се заеме от Антониу Пириш де Лима, приятел на Порташ. Споразумението трябва да бъде одобрено от президента Каваку Силва, който утре и във вторник ще се срещне с всички политически сили. Опозиционните леви партии настояват президентът да разпусне парламента и да се свикат нови избори.

Премиерът добави, че споразумението с коалиционния партньор бележи старта на нова фаза от спасителния план с по-голям акцент върху икономическия растеж и намаляването на безработицата.

Хиляди хора демонстирраха вчера пред президентския дворец в Лисабон с искане за оставка на правителството и нови избори.

Правителството не желае нови избори, понеже знае, че ще бъде наказано на изборните урни за политиката си на обедняване на страната, каза профсъюзният лидер Армениу Карлуш по време на протеста.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят