Португалия е разтърсвана от тежък банков скандал

Бившият шеф на най-голямата банка е обвинен в измама, фалшификации и пране на пари

Проблемите с банката застрашават стабилността в страната, сн. ЕПА/БГНЕС

Бившият президент и главен изпълнителен директор на водещата португалска банка "Еспириту Санту" Рикарду Салгаду бе пуснат в петък под гаранции от 3 милиона евро, след като преди това арестуван и обвинен в измама, фалшификации и пране на пари, съобщават световните информационни агенции.

Според информация от местни медии Салгадо е задържан във връзка с разследване за пране на пари по случай, по който е бил доброволен свидетел преди. От прокуратурата не са предоставили коментар, нито са открити представители на фамилията, притежаваща "Еспириту Санто".

Разследването на случая е започнало от португалската прокуратура през 2011 година и е фокусирано върху финансова мрежа от швейцарски мениджъри и португалски клиенти.

Положението на португалската банка стана особено тежко, след като поръчан от централната банка на страната одит е открил счетоводни нередности в холдинговата компания "Еспириту Санту". Одитът сочи, че холдингът е в "сериозно финансово състояние“.

Холдингът е най-големият акционер в банката. В четвъртък вечерта той обяви, че вече не е в състояние да обслужва своите дългове, и поиска да бъде поставен под съдебен надзор от властите в Люксембург, където е базиран.

"Еспириту Санту" е най-голямата португалска банка, чиито акции се търгуват на борсата. Разразилият се около нея скандал поставя под въпрос стабилността на финансовата система на Португалия в момент, когато страната, един от най-тежко пострадалите от кризата членове на еврозоната, постепенно се стабилизира икономически.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?