Португалия предлага бившия премиер Антониу Гутериш за генерален секретар на ООН

Антониу Гутериш

Португалия ще подкрепи кандидатурата на бившия премиер социалист Антониу Гутериш, който до края на миналата година бе върховен комисар на ООН за бежанците, за поста генерален секретар на ООН, съобщи премиерът Антониу Коща, цитиран от Франс прес.

"Правителството ще издигне кандидатурата на Антониу Гутериш за поста генерален секретар на ООН", заяви Коща за в. "Публико".

66-годишният Гутериш тъкмо завърши мандата си начело на Върховния комисариат за бежанците - пост, който заемаше от 2005 г. и на който му се наложи да се бори с бежанската криза, предизвикана от сирийския конфликт.

Инженер по образование, той е ръководил португалското правителство от 1995 до 2002 г. Умерен социалист, католик и проевропеец, Гутериш е признат за умението му да води диалог.

Сегашният генерален секретар на ООН, южнокореецът Бан Ки-мун, завършва своя втори и последен петгодишен мандат в края на 2016 г. В средата на декември ООН официално даде старт на процеса по избиране на приемника му, а Съветът за сигурност ще започне подбора си към края на юли.

За подобряване прозрачността на процеса Общото събрание на ООН прие през септември резолюция, в която се иска кандидатите да се обявят открито и да предоставят автобиографията и програмата си за поста на 193-те страни членки на ООН.

Сред споменаваните кандидатури са тези на европейския комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева и на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, и двете от България. Словения обяви подкрепата си за бившия президент Данило Тюрк, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?