Португалия се надява да навлезе в по-спокойни политически води

Португалия се надява да навлезе в по-спокойни политически води

Политическата буря в Португалия може да поутихне в неделя, когато страната гласува за нов президент, ако човекът, който се очаква да победи категорично, спази обещанието да изгради консенсус, вместо да насърчава разделения, пише в петък агенция Ройтерс.

От ноември Португалия е управлявана от нестабилен съюз на умерени левоцентристи социалисти, подкрепяни в парламента от крайнолеви комунисти и партия "Ляв блок".

Много анализатори не очакват правителството да изкара пълен четиригодишен мандат, а който и да спечели в неделя, ще има правото да разпусне законодателния орган.

Според социологически проучвания е почти сигурно, че този човек ще бъде Марселу Ребелу де Соуза, социалдемократ, чиято десноцентристка партия бе свалена от власт от социалистите.

Социологическо проучване от 17 януари дава на Ребелу де Соуза почти 55 процента от гласовете, достатъчни да спечели още на първия тур и с голяма преднина пред противника си Антониу Сампаю да Новоа, за когото ще гласуват 16,8 процента.

Първото ръководено от социалисти правителство, разчитащо на депутати от крайната левица, за да оцелее, се мъчи да съчетае обещанието да сложи край на строгите икономии с обещаното пред Европейския съюз намаляване на бюджетния дефицит.

Това подсказва, че новият президент вероятно ще играе все по-важна роля, било то на посредник между партиите, или на по-дързък играч, който може да използва правомощието си да разпусне парламента.

Ребелу де Соуза ще наследи консервативния президент Анибал Антониу Каваку Силва, също социалдемократ, който каза, че е позволил на социалистическото правителство да встъпи в длъжност само защото конституцията не му позволява да свика нови парламентарни избори през последните шест месеца от мандата си.

Тази опция ще бъде възможна отново след 4 април, шест месеца след парламентарните избори. Президентът също може да уволни премиера.

Левите партии предупредиха, че Ребелу де Соуза може да върне непопулярните десни икономически политики. Но до момента изказванията му са в дух на помирение. Бившият журналист, някогашен лидер на партията и до неотдавна телевизионен коментатор, се определя като представител на "лявото крило на десницата".

"Всичко, което помага за изграждане на политическа стабилност и допирни точки, улесняващи управлението, е приоритет. Сега не е време за разделения", каза неотдавна той.

Неговата позиция в предизборната кампания, че Португалия се нуждае от "повече социална справедливост, съчетана с минимален финансов баланс", е сходна с тази на социалистите.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа