Португалия се сблъсква с най-тежката суша от 20 години

Португалия се сблъсква с най-тежката суша от 20 години

Докато части от САЩ и Карибите са наводнени от силните урагани, сушата затяга хватката си над обширни райони от Португалия, предаде Асошиейтед прес.

Над 80 на сто от страната по официални данни изпитва тежка или екстремна суша - най-тежките условия в Португалия за последните 20 години.

Огромният язовир Пего ду Алтар изглежда като изоставена каменоломна и съдържа само 11 на сто от водата, за която е предназначен. Някога огромното езеро, където хората са идвали да плуват, да карат лодка и да ловят риба, се е свило до ивица вода, обградена от напукана земя - все по-честа гледка в Южна Португалия. От столетия тази част на Южна Европа е изложена на суши, но според Карлуш Мартинш, държавен секретар към португалския министър на околната среда, ситуацията се е влошила с климатичните промени.

Продължителната суша е най-тежка в региона на Алентежу, на юг и на изток от столицата Лисабон. Там основната река е Саду, седмата по големина в Португалия. С намаляването на равнището ѝ пресъхват и язовирите по течението, включително Пего ду Алтар. На някои места реката стига едва до коленете.


С отдръпването на водите в Пего ду Алтар се разкри малък каменен мост, построен през 18 век, който беше залят от водата през 1999 година.

Умрялата риба в засъхналата кал край Пего ду Алтар служи за предупреждение на властите. Големият брой риби, умрели поради спада на нивото на кислорода, биха замърсили питейната вода. Започнала е програма за изваждане на обречените риби от четири язовира в Саду, която е надпревара с времето. Очакванията са за шест седмици да бъдат уловени над 100 000 кг риба от четирите язовира.

 

Държавният секретар Мартинш заяви, че правителството е създало комисия, която да следи сушата. Основният приоритет е да се гарантира наличието на достатъчно питейна вода. Това може да доведе до забрана на напояването на селкостопански земи, за което се употребяват 80 на сто от водата в региона. Селскостопанските работници обаче се оплакват от пресъхналите пасища и съхнещите посеви, а животновъдите искат вода за добитъка си.

 

Енергийните компании искат вода, която да задвижва водноелектрическите централи.

Алентежу е известна с красотата си област в Португалия, с горички с маслинови дръвчета, пинии и коркови дъбове - достатъчно устойчиви, за да издържат на екстремния климат. Но това е и един от най-бедните райони в ЕС, а близо половината жители са на възраст над 65 години. Много от живеещите в района се прехранват със земеделие и прекъсването на напояването ще им отнеме работните места.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?