Португалия удължи извънредното положение заради пандемията

Премиерът Антониу Коща

Португалският парламент одобри удължаване с още 15 дни, тоест до 30 януари, на извънредното положение, въведено в страната заради пандемията от коронавирус. Предложението за удължаването бе направено вчера от президента на страната Марселу Ребелу де Соуза.

По време на епидемията в страната вече бе въвеждано извънредно положение: през март 2020 г., което стана за първи път от близо 45 години. Извънредното положение тогава остана в сила до 2 май и бе въведено повторно на 9 ноември, след което на няколко пъти бе удължавано.

Малко след решението на парламента премиерът на Португалия Антониу Коща съобщи, че в страната се въвежда нова изолация. Тя влиза в сила от петък, предадоха световните агенции. Хората са призовани да си останат у дома и да се пазят.

Правилата на новата изолация ще бъдат сходни на тези от предишната шестседмична изолация през март и април. Стоенето у дома ще е задължително, както и дистанционната работа. За разлика от предната изолация, когато бяха отворени само магазини за стоки от съществено значение и аптеки, обаче този път ще останат отворени училищата, а също и съдилищата, и църквите. За нарушение на разпоредбите ще се налагат глоби. Те ще бъдат двойно по-високи. Така например глоби ще има за неносене на маска на улицата.

Всички пътници, пристигащи на летищата в страната, ще трябва да представят отрицателни резултати от тест за коронавируса.

Изключение от изолацията ще има на 24 януари, когато португалците ще могат да гласуват на първи тур на президентските избори. Онези, които искат, ще могат да гласуват предварително още от тази неделя.

Според последни данни общият брой на заразените с коронавируса в Португалия достигна почти 500 000 души, а на починалите повече от 8000. Излекуваните в страната са над 378 000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?