Португалия възнамерява да разреши абортите

Португалският премиер Жозе Сократес съобщи в понеделник, че правото на жените да правят аборт ще бъде разрешено въпреки ниското участие на гражданите в референдума в неделя, съобщи ББС в понеделник. В допитването до гражданите взеха участие около 40 процента от португалците, което е далеч под необходимите 50 процента активност, за да има законово призната представителност на референдума.

Въпреки това 59,3 процента от гласувалите подкрепиха промяна в законодателство с цел разрешаване на абортите. Предложението е да се разреши правото на жените да правят аборт по свое желание до 10 седмици от забременяването.

В момента португалките имат право да се отказват да родят само ако са забременели след изнасилване, при наличие на опасност за тяхното здравето или установена аномалия на ембриона.

“Законът ще бъде дискутиран и приет от парламента. Нашият интерес е да се преборим с нелегалните аборти и да направим закон, който да уважи резултата от проведения референдум”, заяви в понеделник Сократес.

Въпреки това лидерът на партия “Партидо популяр” Жозе Рибейро е Кастро, която проведе кампания срещу разрешаването на абортите, заяви, че премиерът е действал твърде прибързано.

“Ниското участие в рефендума показва, че разрешаването на абортите не е критичен проблем. Сократес ще бъде отговорен за тази тъжна глава от португалската история и за предприемането на политически ход, който разделя португалското общество”, добави той.

В момента Португалия има едно от най-рестриктивните законодателства по отношение на абортите в ЕС. Освен в Португалия,  в Ирландия, Полша и Малта действат подобни ограничения.

В предимно католическите страни абортът се позволява до 12-та седмица след зачеването, единствено ако бъде заплашен животът на жената или за да се запази нейното психическо здраве.

В случай на изнасилване, абортите са позволени до 16-тата седмица. Пределната граница от 24 седмици е допустима само ако се установи, че детето ще се роди с тежки аномалии. Резултатът от тези ограничения е, че повечето португалки пътуват до Испания, за да направят аборт, а други правят такъв нелегално.

Някои жени правят аборти при изключително занижени санитарни стандарти, което ги заплашва от инфекции или други сериозни здравословни усложнения, водещи понякога и до смърт.

Въпреки това църквата в Португалия остро се противопоставя на предстоящата промяна.

“Каквито и да са мотивите, които да оправдават този драматичен акт в очите на жената, това винаги ще представлява отказ да се даде право на един човешки живот на този свят”, коментира лисабонският глава на църквата кардинал Жозе да Круз Поликарпо.

Споделяне

Още от Европа