Португалия затваря училищата за 15 дни заради британския щам на коронавируса

Португалия затваря училищата за 15 дни заради британския щам на коронавируса

Португалия ще затвори от утре всички училища и университети за най-малко 15 дни, в нов опит да овладее рязкото нарастване на случаите на коронавирус. Това обяви днес след заседание на кабинета португалският премиер Антониу Коща, който изрази безпокойство от разпространението в страната на по-заразния вариант на коронавируса, установен първоначално във Великобритания, съобщи Ройтерс.

"Въпреки изключителните усилия на училищата /.../, заради този нов вариант на коронавируса и скоростта на разпространението му, ние трябва да вземем предпазни мерки и да прекъснем всякаква учебна дейност през следващите 15 дни", заяви премиерът. Той уточни, че "британският" вариант на коронавируса понастоящем представлява 20 процента от инфекциите, но тази пропорция може да достигне 60 процента още следващата седмица.

От няколко дни Португалия регистрира все по-голям брой починали от КОВИД-19, отбелязва АФП. Днес здравното министерство съобщи за 221 смъртни случая и 13 544 заразени.

Вчера страната с 10 милионно население регистрира рекордните 14 647 случаи на заразяване за денонощие в момент, в който болниците в страната едва смогват да се справят с броя на заразените и починалите.

Властите въведоха миналата седмица 15-дневен локдаун в опит да спрат разпространението на вируса.

Около 45 на сто от новозаразените, с които общият им брой от началото на епидемията възлезе на 581 605, са концентрирани в района на столицата Лисабон, където болничните легла за пациенти с Covid-19 са почти на привършване.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?