Португалските социалисти имат шанс да спечелят пълно мнозинство

Антониу Коща

Португалският министър-председател Антониу Коща има основания да се надява да спечели за пръв път пълно мнозинство в парламента на изборите на 30 януари, предаде ДПА.

Според резултати от допитване, публикувани вчера от Католическия университет в Лисабон, 39 процента от анкетираните са съобщили, че ще гласуват за Социалистическата партия, което може да ѝ осигури до 113 места. За пълно мнозинство в парламента са необходими 116 от общо 230 места.

Социалистическата партия е увеличила с един процент подкрепата си в сравнение с допитване от началото на месеца.

Най-близкият ѝ съперник - консервативната Социалдемократическа партия начело с Руи Рио, е слязла от 32 на 30 на сто одобрение. Марксисткият Ляв блок и десните популисти от ШЕГА (Стига!) изостават значително и събират по 6 на сто подкрепа.

Допитването беше поръчано от обществената телевизия RTP и известния в. "Публику" и се смята за твърде достоверно.

От 2015 г. Коща управлява с малцинство от местата в парламента. На последните избори през есента на 2019 г. неговата партия, която е повече социалдемократическа, отколкото социалистическа, получи 36,3 процента и спечели 108 места.

В предишни години Социалистическата партия беше подкрепяна от партии, които са още по-вляво.

При гласуването на проектобюджета за 2022 г. в началото на ноември обаче, тези партии, както и консервативната опозиция, гласуваха единодушно "против".

По тази причина президентът Марселу Ребелу да Соуза насрочи нови изори.

Левият блок, комунистите и Зелените настояваха, освен други неща, за повече средства за социални дейности в бюджета за 2022 г., с оглед на милиардите евро помощ във връзка с пандемията, отпускани от Европейския съюз.

Коща обаче не пожела да се откаже от политиката си на икономии, посочва ДПА.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?