Португалският премиер обмисля да поеме ли Еврокомисията след Проди

Португалският премиер Жозе Мануел Дурао Баросу заяви, че ще обяви във вторник дали приема предложения му пост на председател на Европейската комисия.

Човекът, който, по общи предположения, ще стане следващия председател на Европейската комисия, заяви, че първо ще обсъди предлагания му пост с португалския президент и с кабинета, преди да обяви решението си, предаде Би Би Си.

Португалският премиер Жозе Дурао Баросу се очерта като кандидата с най-големи шансове за председателския пост в комисията, след продължилите с месеци спорове между лидерите на Европейския съюз кой да наследи сегашния председател на комисията Романо Проди, чийто мандат изтича през октомври.

Очаква се лидерите на ЕС да одобрят неговото назначение на специална среща в Брюксел на 29 юни. Ирландският премиер Бърти Ахърн потвърди, че формално ще предложи португалския си колега Хосе Мануел Дурао Баросу за поста председател на Европейската комисия на срещата на европейските лидери.

48-годишният Баросу оглавява коалиционното португалско правителство, а преди това е бил външен министър.

На срещата на върха на ЕС по-рано този месец се разразиха остри спорове между Франция и Германия, от една страна, и Великобритания и Италия, от друга, във връзка с кандидатурите за нов председател на ЕК.

Смята се, че заради португалската подкрепа на войната в Ирак, кандидатурата на Баросу е неособено приемлива за някои европейски страни, сред които Франция и Испания.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?