Португалският президент не склони Радев за Северна Македония

Сн. БГНЕС

"Разширяването на Европейския съюз не трябва да се гледа механично, защото това не е спринт, при който трябва да се финишира в точно определено време, а е съвместно пътуване на приятели". Това каза президентът Румен Радев на среща с с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза.

Двамата обсъдиха европейската перспектива на страните от Западните Балкани, която се подкрепя от Португалия. Страната в момента е ротационна председателка на ЕС и настоява Северна Македония да започне преговори за членство, но България отказва да одобри преговорната ѝ рамка.

Радев каза, че най-важната задача пред София и Скопие е да възстановят пълноценния диалог помежду си на всички нива. Българският държавен глава благодари на колегата си Марсело Ребело де Соуза за усилията на Португалия, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, да намери конструктивен подход по темата за разширяването.

"Виждам отваряне на перспектива за интензивно възстановяване на диалога, за разработване на пътни карти, на съответните документи и отношение, разбира се, на всички структурни нива, които да дадат съответните гаранции, за да сме убедени, че процесът по разширяване ще бъде ефективен, стабилен и необратим", каза той.

Радев добави, че трябва да се работи в името на младите в България и Република Северна Македония.

"Когато паднат границите, за което всички мечтаем да стане час по-скоро, тези млади хора да не се мразят".

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза посочи от своя страна, че страната му има принципна позиция по темата за разширяването.

"Не искаме да подхождаме с предразсъдъци по въпроса. Ние самите сме станали част от Европейския съюз в процеса на разширяване. Процесите са сложни. Относно Западните Балкани знаем, че темата е чувствителна. Това, което има значение, е да се отворят пътища за преодоляване на различията. Следим темата внимателно. Необходима е повече дискретност, за да има резултат. Понякога вдигането на много шум не помага", каза той, цитиран от БНР.

Марсело Ребело де Соуза е в България по покана на държавния глава Румен Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?