Португалският президент прие компромис, коалиционното правителство остава

Португалският президент Анибал Каваку Силва прие компромис, по силата на който десноцентристкото коалиционно правителство ще продължи да управлява, за да се избегне правителствена криза и да не се застраши международната финансова помощ, предадоха осведомителните агенции.

В обръщение към нацията президентът заяви, че най-добрата алтернатива е сегашното правителство да остане на власт. Смятам, че свикване на предсрочни избори не е решение за проблемите, пред които е изправена Португалия, добави той.

Управляващата коалиция бе пред разпадане в началото на месеца, когато министърът на финансите Виктор Гаспар подаде оставка, а външният министър Паулу Порташ от Народната партия - по-малкия партньор на Социалдемократическата партия в коалиция - заплаши с оставка. След постигнат компромис в коалицията Порташ бе назначен за заместник на министър-председателя Педру Пасуш Коелю и това изискваше одобрението на президента, което той даде в неделя вечер.

"Двете партии от коалицията трябва да действат заедно, за да изпълнят оздравителната програма и да позволят на Португалия да се върне на финансовите пазари", подчерта Анибал Каваку Силва. "Правителството има стабилно мнозинство. Важно е да покажем на европейските партньори, че Португалия е управляема страна", добави той.

Политическите конфликти предизвикаха опасения, че Португалия няма да успее да спази условията на международния спасителен план, възлизащ на 78 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа