Посегателство над данъчни и митничари ще се наказва тежко като при полицаи и магистрати

По-тежки наказания за убийство, телесна повреда и принуда на данъчни и митнически служители гласува парламентът с промени в Наказателния кодекс. Така наказанието в тези случаи се изравнява по тежест с това, предвидено за посегателства над съдии, прокурори, следователи или служители на МВР. Мотивът за поправките са зачестилите през годината нападения над служители на данъчната и митническата администрация.

От 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, предвижда чл. 116 в закона при убийство на тези длъжностни лица при изпълнение на служебните му задължения.

При нанасяне на телесна повреда на данъчни и митничари, наказанията ще са същите като при магистрати и полицаи - от пет до 15 години затвор при тежка телесна повреда; от три до 10 години при средна телесна повреда; от една до три или до пет години при лека телесна повреда.

В случаите, когато някой принуди данъчен или митнически служител да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, го застрашава затвор от две до осем години.

Промените в Наказателния кодекс, внесени от Румяна Георгиева от "Новото време", Наско Рафайлов от НДСВ и депутати са мотивирани от необходимостта да бъде осигурена адекватна защита на митническите служители и служителите на данъчната администрация.

Вносителите посочиха, че напоследък българското общество стана свидетел на поредица от дръзки и демонстративни посегателства върху представители на Главна данъчна дирекция и на Агенция "Митници".

Това от една страна създаде усещане за несигурност и опасност сред държавните органи, а от друга усещане за безнаказаност в извършителите на тези груби посегателства. Без съмнение е предизвикана ситуация, в която служителите на Главна данъчна дирекция и на Агенция "Митници" не могат да изпълняват своевременно и ефективно своите функции, посочват още вносителите на поправката.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: