С промяна в Наказателния кодекс

Посегателството над лекар се приравнява с това над полицай

Посегателството над лекар се приравнява с това над полицай

Нападението над лекари на смяна да се третира като посегателство над длъжностно лице и да се наказва с лишаване от свобода прие парламентът на първо четене в четвъртък като прие поправки в Наказателния кодекс.

Предложението беше внесено от синия депутат Ваньо Шарков, след като Българският лекарски съюз от години настоява посегателството над лекари да се криминализира. То беше подкрепено от депутати от всички парламентарни групи.

В последните години нападенията над доктори и медицински персонал зачестиха като най-често потърпевши са екипите на Бърза помощ и даващите нощни дежурства в болниците.

С предложените от Шарков промени медицинските специалисти влизат в списъка на лицата, които се ползват с по-висока степен на защита. По този начин нападението над лекар ще е еднозначно на посегателство над полицай, съдия, прокурор, данъчен и митнически служител и други длъжностни лица.

В тези случаи Наказателният кодекс предвижда между 5 и 15 години затвор за причиняване на тежка телесна повреда, от 3 до 10 години - при средна телесна повреда, от 1 до 5 години - при лека телесна повреда, при която е пострадало здравето на потърпевшия, и до 3 години при лека телесна повреда, при която има болка и страдание, но без разстройство на здравето.

Шарков коментира, че липсата на законодателно определение на медицинските работници като обект на закрила ги поставя в неравностойно положение и ги демотивира да работят в България.

И според председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова е необходима специална закрила за медицинските работници, особено когато оказват непосредствена медицинска помощ. Дариткова обаче заяви, че текстовете се нуждаят от прецизиране. “Но с гласуването в пленарна зала трябва да покажем на обществото отношението ни към неговите лечители, затова да подкрепим промените“, каза тя.

Преди ден председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) призова колегите ѝ от управляващата партия да отложат гласуването на това предложение, тъй като то още не е гледано от правната комисия.

Гласуването на това предложение се отлага отдавна и не за първи път се дискутира в парламента. При предишното обсъждане то беше подкрепено от лекари от различни парламентарни групи, но бе отхвърлено от юристите с аргумента, че медицинските специалисти и сега са длъжности лица по смисъла на Наказателния кодекс.

Шарков обаче се позовава на решение на Върховния касационен съд, според което медицинските специалисти не са длъжности лица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?