Посегателството над медици да се наказва и с обществено полезен труд, предлагат медицински сестри

Посегателството над медици да се наказва и с обществено полезен труд, предлагат медицински сестри

Посегателството над медици да се наказва и с общественополезен труд. Това предлагат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която представлява медицинските сестри и лаборантите.

Председателят на асоциацията Милка Василева коментира пред журналисти във вторник, че вероятно това предложение няма да бъде прието от институциите, но посочи, че административната глоба за насилие над медици не постига достатъчно добър ефект. 

Василева заяви, че през последните две години са били регистрирани 100 случая на нападение над работещи в областта на спешната помощ и предположи, че случаите са повече, но медиците не са сигнализирали за тях. 

От асоциацията ще организират национална кампания срещу агресията над медици, като се предвижда организиране на подобни дискусии в цялата страна.

Целта ни е, заедно с медиаторите, да влезем и в ромските махали, за да обясним на хората как работи системата на здравеопазването, каза още Василева.

Най-често нападани са екипите на Спешна помощ, на следващо място са медицинските специалисти от кабинетите на Спешната помощ, сочат данните на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

По данни на МЗ за периода от 2015 до 2017 година посегателствата над спешни медици, които са регистрирани, са над 100.

По данни на прокуратурата през 2013 година са образувани 7 досъдебни производства, осъдени са 6 души, от които двама с ефективни присъди. През 2015 година досъдебните производства са пет, осъдените са 5 и има една ефективна присъда. За 2015 и 2016 година има 6 досъдебни производства за нападение над медици, осъдени са пет души и няма нито една ефективна присъда. 

Споделяне

Още от България