Посещението на папа Франциск у нас ще струва 866 хиляди лева

България ще бъде във фокуса на световните медии от 5 до 7 май

Посещението на папа Франциск у нас ще струва 866 хиляди лева

Министерският съвет отпусна близо 1 млн. лв. за посещението на главата на римокатолическата църква папа Франциск у нас от 5 до 7 май.

За сметка на това България ще бъде във фокуса на световните медии два дни. Това е безплатна реклама за страната ни, чийто ефект ще е многократно по-голям от парите похарчени за посещението.

Визитата на папа Франциск в България е първо посещение на главата на Ватикана и на Римокатолическата църква от 17 години насам. Преди него това направи папа Йоан-Павел ІІ отново през май 2002 г.

Посещението на папа Франциск има важно значение за утвърждаване на България като модел за етническа и религиозна толерантност и като повод за положителни послания към българската общественост за мир и добруване, е посочено в съобщението на Министерския съвет.

Програмата предвижда папа Франциск да кацне около обяд в неделя – 5 май. Той ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов, като двамата ще разговарят в правителствения ВИП.

От там папата се отправя за срещи с президента Румен Радев, патриарх Неофит, дипломатическия корпус и с представители на гражданското общество.

В първия ден от визитата си папата ще посети храм-паметника "Св. Александър Невски", където ще прекара известно време в мълчалива молитва пред олтара, посветен на светите братя Кирил и Методий.

След това, около 16:45 часа на 5 май, е предвидено папа Франциск да отслужи света литургия на площад "Княз Александър І Батенберг". Сцената ще бъде с гръб към Президенстството и с лице към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той ще поздрави българския народ и да даде благословията си за мир и благоденствие.

Вторият ден от посещението на папа Франциск - 6 май (понеделник) ще започне с посещение в мигрантския център "Враждебна" в София, където ще се срещне с деца и семейства на бежанци.

След това той ще се отправи към град Раковски, където живеят много български католици. В църквата "Пресвето сърце Исусово" папата ще отслужи света литургия и ще даде първо причастие. След това е предвидена среща с католическата общност в черквата "Св. Архангел Михаил", където папа Франциск ще държи реч.

Вечерта в София на площад "Независимост" папа Франциск и представителите на различните вероизповедания у нас заедно ще се помолят за мир.

Главата на Римокатолическата църква ще отпътува от страната ни във вторник.

Мерките за сигурност ще бъдат изключително строги. За литургиите на площада ще се преминава през специални пропускателни пунктове и щателна проверка. Забранено е носенето на остри предмети.

Общо за разходите по организацията на посещението на папа Франциск са отпуснати 866 хил. лв., съобщи правителствената информационна служба. От тях по бюджета на Министерския съвет се отпускат 759 хил. лв., за МВР – 77 хил. лв., а за Националната служба за охрана - 30 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?