Пощенска банка купува Пиреос

Пощенска банка купува Пиреос

Поредната сделка за окрупняване на банковия сектор у нас бе обявена в сряда.

Юробанк - собственикът на Пощенска банка, обяви, че е приключила споразумението с Пиреос банк за придобиването на Банка Пиреос България. Стойността на операцията е 75 млн. евро.

Другите две обявени големи сделки през последните години бяха покупката на ОББ от собственика на СИБанк - КВС Груп, а също и купуването на SG Експресбанк от собственика на Банка ДСК - ОТП Груп.

Към септември 2018 г. Банка Пиреос България има активи от 1.7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 милиона евро и депозити в размер на 1.3 милиарда евро, съобщиха от Юробанк. У нас Пиреос се занимава главно с банкиране на дребно и корпоративно банкиране. Има 70 клона и 900 служители.

След покупката Пощенска банка се очаква да има пазарен дял от над 10% и ще бъде на трето място по размер на кредитния портфейл. Активите на финансовата институция ще бъдат на стойност над 5 милиарда, а капиталът ѝ - над 600 милиона евро.

Сделката ще бъде финализирана след получаване на съответните одобрения от регулаторите, като се очаква това да стане през първото тримесечие на 2019 г.

Споделяне

Още от Бизнес