"Пощенска банка" погълна клоновете на "Алфа банк" в България

Преструктурирането на гръцките банки е ангажимент за сключване на споразумение с кредиторите

"Пощенска банка" погълна клоновете на "Алфа банк" в България

"Пощенска банка" ще погълне клоновете на гръцката "Алфа банк" в България и ще стане четвъртата по големина кредитна институция у  нас, след като в петък бе постигната сделката, съгласно плана за преструктуриране на "Алфа банк", одобрен от Европейската комисия още през 2014 г.

Това заявиха от "Пощенска банка" в петък вечерта, след като по-рано през деня Ройтерс съобщи за очакваното подписване на споразумението за придобиване на клоновете на "Алфа банк" срещу 1 евро. В официалната информация не се посочват цената и условията по сделката.

Придобиването включва всички банкови дейности на "Алфа банк" на обща стойност 500 млн. лв. и кредити за над 800 млн. лв. След приключването на сделката клоновата мрежа на "Пощенска банка", която е собственост на  друга гръцка финансова институция "Юробанк",  ще нарасне до над 200 локации в цялата страна.

Целта на сделката е "Алфа банк" да се фокусира върху дейността на основните си пазари. В същото време тя се вписва отлично в стратегията на "Пощенска банка" да разшири своите операции и да утвърди присъствието си на българския пазар като една от най-стабилните и устойчиви финансови институции с активи за над 6.3 млрд. лв., пише в съобщението на "Пощенска банка"

След финализирането на сделката тя ще стане четвъртата по големина банка на българския пазар според размера на кредитната и депозитната си база.

Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на "Пощенска банка" от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, като капиталовата адекватност ще бъде над 20%, а ликвидните буфери също ще бъдат значително над регулаторните изисквания, посочва новият собственик на "Алфа банк".  

До приключването на сделката, което се очаква да стане в края на 2015 г., клиентите на "Алфа банк" ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, както и до момента; а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на "Пощенска банка".

Споразумението на Гърция за финансова помощ от Европа ще засегне банковата система на страната и четирите големи банки ще бъдат закрити, като ще бъдат слети или погълнати от други в рамките на преструктурирането на сектора. Става дума за така наречените "системни банки" – Националната банка на Гърция, "Юробанк", "Пиреус" и "Алфа банк“. И четирите имат операции в България, като са собственици съответно на ОББ, Пощенска банка и едноименните "Пиреус" и "Алфа банка".

Според Ройтерс от четирите най-големи банки може да останат само две, докато според други източници – финансовите институции ще бъдат принудени да се слеят в една, а преструктурирането на бранша може да отнеме и повече време.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?