Пощенската палата във Варна става хотел на Марешки

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки ще превърне Пощенската палата във Варна, която е паметник на културата, в хотел и жилище. Това става ясно от обява на варненската общинска дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство".

Тя е във връзка с инвестиционен проект на дружеството "Варнафарма", което е еднолична собственост на съпругата на Марешки Светлана. Компанията купи сградата от БТК през 2010 г. за 16 млн. лв. Тогава намеренията на Марешки бяха да превърне сградата в "модерен медицински център", но очевидно плановете му са се променили.

Пощенската палата във Варна се намира на бул. "Съборни" 42 в историческия център на града в непосредствена близост до катедралата "Успение Богородично". Тя е построена по проект на арх. Ангел Момов в периода 1930 г. - 1935 г.

Сградата е впечатлявала с вътрешната си архитектурна украса - барелефи със сцени от най-новата история на България дело на ученика на Роден, украинския скулптор Михайло Парасчук. Те обаче са били унищожени при надстрояването на пощата с още един етаж през 1967 г.

След продажбата на сградата БТК остана като наемател на салона на първия етаж.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?