Пощенски служител в Пенсилвания призна, че си е измислил изборни измами

Тръмп има малки шансове да оспори успешно в съда преброяването на бюлетините

Пощенски служител в Пенсилвания призна, че си е измислил изборни измами

Пощенски служител от Пенсилвания призна, че си е измислил бомбастичните обвинения за нередности при гласуването по пощата на тазгодишните избори, подети впоследствие от привържениците на президента Доналд Тръмп като доказателство за измами, заявиха разследващи от Конгреса, цитирани от ДПА.

Ричард Хопкинс, служител на Американските пощи от Ери, Пенсилвания, първо каза миналата седмица, че неговият пряк ръководител е инструктирал персонала да слага задна дата на подадените по пощата бюлетини след изборния ден, за да могат да бъдат преброени - което би било незаконно.

Тези твърдения след това бяха подети от кампанията на Тръмп и републиканците в Конгреса като доказателство, че президентът има силни основания да не признава избирането на Джо Байдън, особено при положение, че Хопкинс е подписал клетвена декларация в подкрепа на твърденията си.

Вчера обаче Хопкинс признал пред разследващи към главния инспекторат на пощите, че твърденията му са неверни, според Комисията по надзора на Камарата на представителите.

"Главният инспекторат уведоми днес комисията, че е събеседвал с Хопкинс в петък, но вчера Хопкинс се отрекъл от твърденията си и не обяснил защо е подписал клетвена декларация с невярно съдържание", написа в Туитър ръководената от демократите комисия.

Разкритията идват в момент, когато Тръмп продължава да не признава победата на Байдън, позовавайки се на неоснователни твърдения за масови измами на изборите.

Хопкинс не беше открит за коментар, отбелязва агенцията.

Тим Мърта, говорител на кампанията на Тръмп, заяви без доказателства, че Хопкинс може да е бил принуден да се откаже от твърденията си.

"Той описа недвусмислено какво е преживял и ние не знаем под какъв вид натиск е бил във времето, след като е направил публичните си изявления, особено с оглед на факта, че днес в Туитър бяха публикувани лични данни на нашите адвокати", каза Мърта.

Главният инспекторат на пощите започна да разследва твърденията на Хопкинс, след като те за пръв път се появиха в петък в публикация на "Проджект Веритас", крайнодясна медия, която в миналото е тиражирала конспиративни теории и неверни факти.

Кампанията на Тръмп се позова на обвиненията на Хопкинс в заведено вчера съдебно дело срещу изборните резултати в Пенсилвания.

Кампанията на Тръмп освен това предаде клетвената декларация на Хопкинс на председателя на правната комисия на Сената, републиканеца Линдзи Греъм, който призова министерството на правосъдието да започне разследване.

След призива на Греъм за разследване главният прокурор Уилям Бар разпространи необичаен меморандум, даващ правото на федералните прокурори в цялата страна да разследват "немаловажните твърдения" за измами, макар че не са се появявали надеждни доказателства, че за победата на Байдън са допринесли незаконни гласове.

Тръмп има малки шансове да оспори успешно в съда преброяването на бюлетините

Републиканските поддръжници на президента Доналд Тръмп възобновиха в понеделник правната си битка в опит да спрат преброяването на гласовете в ключови колебаещи се щати, включително Пенсилвания и Мичиган, но без особени шансове за успех, като се има предвид разпределението на гласовете в избирателната колегия и съдебните решения напоследък, които постановиха, че няма доказателства за широкоразпространени измами при гласуванетo, пише Асошиейтед прес.

Някои републикански служители подеха мантрата на Тръмп, че би трябвало да бъдат преброени само "законните гласове", но други явно се противопоставят на твърденията на кампанията и призоват избирателите, и може би и президента, да подкрепят резултатите.

"Този процес не е подвел нашата страна повече от 200 години, няма да я подведе и тази година", каза републиканският сенатор Сюзан Колинс от Мейн, която спечели битката за своето преизбиране и поздрави избрания за президент Джо Байдън за победата му.

Адвокатите на Тръмп обаче се бориха шест дни след изборите, както обеща и личният му юрист Руди Джулиани на сюрреалистична пресконференция през уикенда пред магазин за озеленяване в северозападната част на Филаделфия.

Джулиани отхвърли като "крайно смущаващо" преброяването на гласовете в града, което показа резултат около 4 към 1 в полза на Байдън, донасяйки на демократа победа в събота както в Пенсилвания, така и на изборите в САЩ.

На различни места в страната републиканци се оплакаха от проблеми с подписите, запечатаните пликове и пощенските марки върху подадените по пощата бюлетини, невъзможността на техните изборни наблюдатели да следят процеса и удължаването на сроковете за пристигане на бюлетините по пощата. Те заведоха нов съдебен иск в понеделник вечерта във федерален съд в Пенсилвания.

Правосъдният министър и главен прокурор Уилям Бар разреши на федералните прокурори в САЩ да се заемат със "съществени твърдения за нередности при гласуването и обработването на гласовете", преди изборите да бъдат потвърдени.

Неговото действие, описано в паметна бележка до федералните прокурори в САЩ, дава на прокурорите възможност да заобиколят отдавнашна политика на правосъдното министерство, която при нормални обстоятелства би забранила подобни прекомерни действия, преди изборите да бъдат официално потвърдени.

Съдиите до голяма степен отхвърлиха републиканските искове през последната седмица, когато кампанията се опита да прекъсне преброяването на гласовете, след като резултатът клонеше в полза на Байдън. Тръмп още не е признал изборите, въпреки че бившият вицепрезидент обяви победа и се захвана със своите планове за преход във властта.

Във Върховния съд на САЩ 10 републикански щатски главни прокурори внесоха становище в понеделник в подкрепа на оспорване на решението на Пенсилвания да преброи бюлетините по пощата, пристигнали до петък включително. Върховният съд на Пенсилвания по-рано се съгласи с демократическите щатски служители, поискали удължаване на крайния срок заради опасения за забавяне на доставките на Пощенската служба и пандемията от Covid-19. Главните прокурори казват, че съдът си е присвоил власт, запазена за щатските законодатели.

Върховният съд на САЩ по-рано отказа да ускори разглеждането на оспорването, но гласуването беше 4 на 4 и трима върховни съдии изразиха резерви. Сега републиканците се надяват да се опитат отново, след като във Върховния съд вече е новият член Ейми Кони Барет. Според главните прокурори допълнителното време означава, че "безскрупулни субекти биха могли да се опитат да окажат влияние върху президентски избори, на които резултатите са близки".

Съвсем обаче не е ясно дали след изборния ден са пристигнали достатъчно бюлетини, за да бъдат променени резултатите от президентската надпревара в Пенсилвания.

Попитана в понеделник за някакви реални доказателства за нередности, говорителката на Белия дом Кайли Макинани каза, че републиканците се опитват да съберат писмени клетвени показания от свидетели.

"Всичко, за което призоваваме в случая, е истина, прозрачност и яснота", каза Макинани.

По-рано през деня правен център против абортите в Мичиган заведе съдебно дело, оплаквайки се от процедурите за преброяване на гласовете в окръг Уейн. Междувременно апелативен съд в Мичиган поиска кампанията на Тръмп отново да подаде иск, заведен миналата седмица, като каза, че обжалването е било непълно.

А в Аризона кампанията на Тръмп настоя в съдебен иск, подаден в събота, да има правото да провери хиляди лично подадени бюлетини, попълнени в изборния ден в района на Финикс, като заяви, че изборните служители са ги обработили неправилно.

В Джорджия, където Байдън има малка преднина пред Тръмп, но все още е твърде рано да бъде обявен победител в надпреварата, щатски изборен служител обеща в понеделник, че ще бъдат разследвани всякакви установени проблеми с гласуването.

"Когато разликата е толкова малка, всяка дреболия е от значение", каза Гейбриъл Стърлинг, който ръководеше прилагането на нова система за гласуване от името на службата на щатския държавен секретар.

Той обаче изрази разочарование от опитите за разклащане на общественото доверие в избирателната система.

"Фактите са си факти, независимо от резултатите", каза Стърлинг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят