Пощенските пратки ще се обработват на едно гише

В София от 25 януари стартира пилотен проект за обслужване на едно гише на пощенските пратки, съобщиха в понеделник от агенция "Митници". Пилотният проект е първа стъпка към изграждането на национален център за специализирана обработка на пристигащи международни пратки.

Предвижда се центърът да заработи след три месеца, през които ще бъдат решени всички логистични въпроси и детайли, за да се улесни максимално обслужването на гражданите.

В центъра служители на пощите и на митниците ще обработват съвместно пратките, които впоследствие ще се разпределят към пощенските станции по цялата страна.

Пилотният проект за обслужване на едно гише ще стартира на 25 януари в сградата на столичната митница на ул. "Веслец” 84. На едно гише ще бъдат обслужвани всички пощенски пратки.

Пратките от трети страни, изпратени от юридическо до физическо или юридическо лице на стойност между 30 лева и 150 евро, за които се дължи ДДС, освен на едно гише ще бъдат обработвани и по опростена процедура, като ДДС ще се начислява с квитанция за внос.

За пратките, за които се дължи както ДДС, така и мито, остава изискването за подаване на митническа декларация и притежаване на ЕОРИ номер. В тези случаи обслужването също ще се извършва на едно гише.

Споделяне

Още от Бизнес