Пощите отнасят глоба за доставката на лекарства по домовете

Пощите отнасят глоба за доставката на лекарства по домовете

Незаконно е отпускането на лекарствени продукти в пощенските клонове в областите Благоевград и Смолян по пилотен проект на дружество "Български пощи" ЕАД. Това показа проверка на Изпълнителната агенция по лекарствата, която бе назначена по заповед на министъра на здравеопазването Божидар Нанев, съобщиха от здравното министерство в понеделник.

Услугата на "Български пощи" "Фарма пост", която цели да доставя лекарства до отдалечени села, където няма аптеки, разбуни фармацевтичната гилдия и предизвика проверката на здравното министерство.

Нейниет констатации са, че доставката на лекарствата става в разрез с разпоредбите на Закона за медицинските изделия и Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

"Дружеството не притежава разрешение за търговия с медицински изделия или лекарствени продукти. Не може да се гарантира спазването на специалните изисквания за съхранение и транспорт, както и квалифицираното медицинско обслужване на населението", е установила проверката.

Изпълнителната агенция по лекарствата е разпоредила спирането на практиката за снабдяване с лекарства през пощенските клонове и на дружеството ще бъде наложена глоба.

Пилотният проект работи в 13 села в Благоевградско и Смолянско, а от октомври услугата "Фарма пост" трябваше да тръгне в цялата страна. Освен пощальоните да доставят изписаните от джипитата лекарства, услугата предвиждаше в пощенските станции да могат да се отварят дрогерии, в които да се продават аспирин и други лекарства от първа необходимост.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?