Пощите продават станция в подлеза на НДК за близо 1 млн. лева

Ще се търси и купувач за недостроения колетен център пред Централна гара

Пощите продават станция в подлеза на НДК за близо 1 млн. лева

“Правителството даде право на “Български пощи” ЕАД да продаде автоматичната интерпоща в пешеходната връзка на НДК”, се казва в решение на Министерския съвет, което ще се гласува във вторник. Зад завъртяното наименование всъщност се крие станцията на пощите в подлеза на НДК близо до фонтаните, която много софиянци помнят и е нефункционираща от години.

От пощите обясниха пред Mediapool, че имотът е 330 кв.м., а цената му е около 480 хиляди евро според последната оценка. Тя ще бъде актуализирана, казаха от “Български пощи” с уточнението, че не очакват голяма промяна. След решението на Министерския съвет ще се подготви тръжната процедура за имота, обясниха още от пощите. От дружеството смятат, че помещението е атрактивно и купувач ще се намери.

Правителството ще одобри и продажбата на поща в русенското с. Сандрово и три помещения в административната сграда в имота, както и на три помещения и сутерен в едноетажна сграда в с. Бели Осъм – собственост на “Български пощи”. Мотивите за продажбата са, че имотите са изгубили първоначалното си предназначение и функции, а поради липсата на пари за поддръжката им, се амортизират и разрушават. Същевременно за тях се плащат данъци и такси и се правят разходи за охрана.

В следващите седмици “Български пощи” се надяват правителството да даде ход на продажбата на недостроения разпределителен център на дружеството до “Централна гара”, научи Mediapool.

Това ще е поредният опит на компанията да продаде триетажната сграда, чието строителство бе окончателно замразено през 1999 г., когато пощите решиха, че сортировъчният център за писма и колети ще е във Враждебна. Разгънатата застроена площ на сградата е 15 хил. кв.м.

При първите опити за продажба на имота през 2004 г. оценката му бе 12.5 млн. лева. След като на два пъти кандидати не се явиха, цената бе смъкната на около 8 млн. лева през 2005 г., но отново купувач не се намери. От пощите обясниха, че липсата на интерес се дължи на факта, че новият собственик ще трябва да инвестира солидна сума, за да преустрои сградата. Сега дружеството е преценило, че моментът е подходящ да изкара имота отново на пазара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес