Пощите ще искат 10 млн. лева държавна помощ

Московски обеща да не закрива станциите в малките селища

“Български пощи” ще кандидатства за държавна помощ, която да компенсира загубата на дружеството за 2011 г., каза пред Mediapool изпълнителният директор Деян Дънешки. Той не уточни сумата, която ще се търси от държавата за предоставяне на универсална пощенска услуга в райони, в които това е нерентабилно, но според по-рано оповестени данни загубите на пощите за миналата година са около 10 млн. лева. “Нормално е субсидията от държавата да компенсира цялата загуба”, каза Дънешки.

За сумата ще се кандидатства тази година, а получаването ѝ ще стане през 2013 г., каза Дънешки.

Законът за пощенските услуги дава право на субсидия на оператора, който предлага социална услуга – обслужване на трудно достъпни райони, малки клонове, които са на загуба и т.н. За държавна помощ обаче трябва да се кандидатства пред Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и да се докаже реализираната загуба. Досега КРС е отхвърляла претенциите на пощите, тъй като дружеството работи със стара и неточна методология. В момента се разработва новият начин за изчисляване на загубите на пощите, като дружеството се надява това да е достатъчно условие за получаване на субсидията.

По думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за подпомагане на пощите ще е необходимо и разрешение от Европейската комисия.

Московски каза след заседанието на Министерски съвет в сряда, че не се предвижда закриване на пощенски станции. Правителството одобри нормативи на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за определяне гъстотата на клоновете на пощенските оператори. Те предвиждат пощенски служби да има само в селища с над 800 жители, което означава да бъдат закрити около 1000 клона на държавния пощенски оператор.

"Не се предвижда закриване на станции. Трябваше, във връзка със закона, миналата година - в шестмесечен срок КРС да ги внесе (нормативите – бел.ред.). Забавиха се, така че няма нищо изненадващо. Методиката, която предлагат, няма да доведе до закриване на станциите. И в момента съществуващата наредба не задължава пощите да поддържат пощенски станции в населени места под 800 души, но те го правят, дори социалната функция. Така че не се предвижда закриване на станции", каза Московски.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?