Пощите ще разпространяват вестници в името на свободата на словото

Притиснат за Пеевски, Борисов най-сетне реши да спасява печата

Сн. БГНЕС

Държавното дружество "Български пощи" ще разпространява печатните издания в страната в подкрепа на свободата на словото.

Това реши в сряда Министерски съвет. Старата идея на премиера Бойко Борисов най-сетне прерасна в действие, след като преди дни генералният секретар на международната организация "Репортери без граници" Кристоф Делоар се изказа, че медийната среда в България не е била по-лоша, откакто страната е демокрация.

Констатацията на Делоар беше направена на среща с президента Румен Радев през миналата седмица. Тогава стана ясно и че представителите на организацията не са успели да се срещнат с премиера Борисов.

"Български пощи са 100 процента държавни. Имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат", обясни Борисов в сряда на заседание на правителството.

Според решението на кабинета "Български пощи" ще разпространява и продава печатни издания на територията на страната. Изпълнението на мярката се възлага на транспортния министър Росен Желязков, който ще трябва да инициира и законодателни промени, ако е нужно. "Български пощи" разполага с необходимата инфраструктурна мрежа и човешки ресурси. По този начин ще се осигури ефективното разпространение на печатни издания в цялата страна. Това дава възможност за диверсификацията на разпространението, без да се ограничава конкуренцията", посочиха от правителствената пресслужба.

Абсолютно същото предложение Борисов направи и преди повече от година, когато организацията "Репортери без граници" постави България на 111-о място по свобода на словото, а като основен проблем беше изтъкнат монополът при разпространението на печатните издания. В "Бялата книга за свободата на медиите в България" се посочваше, че 80% от пазара на разпространение се държи от медийната група на депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

Ситуацията е такава от години. През 2018 г. Съюзът на издателите дори сезира Комисията за защита на конкуренцията за доминиращото положение на пазара на "Табак маркет". Държавната комисия обаче не откри нарушения и само препоръча да се направи регистър на крайните собственици на фирмите за разпространение.

Министерството на транспорта разясни, че държавата ще осигури на издателите на вестници и списания да имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени, ясни и точни условия. "Съществуващата и към момента конкуренция на пазара ще се подобри чрез участието на държавно дружество, притежаващо индивидуална лицензия за универсален пощенски оператор. Като прилага еднакви за всеки издател критерии при разпространението, държавата чрез своето дружество ще бъде гарант, че достъпът до информация в печатните издания ще бъде своевременен и безпрепятствен", посочиха от ведомството на Росен Желязков.

Борисов обясни и защо не е успял да се срещне с ръководството на "Репортери без граници", при посещението им в страната. Бюрото на организацията за Източна Европа и Балканите не е успяло да се свърже с премиера в продължение на три години, а при последната им визита за пръв път са получили отговор - отрицателен, на молбата за среща.

Премиерът обясни, че не е било възможно да се срещне с тях, защото визитата им съвпаднала по време със заседанието на Европейския съвет. Борисов обаче внимателно е чул всичко, което е било казано от "Репортери без граници" и единственото, което можела да предприеме държавата, било да включи "Български пощи" в бизнеса с разпространението на печата.

111-ото място на България в класацията на "Репортери без граници" беше споменато и в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, обявен във вторник. Данните са цитирани в контекста на свалянето на Силвия Великова от ефира на програма "Хоризонт" и последвалите събития в Българското национално радио.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?